Întrebat dacă riscul de a face cancer ovarian este mai mare dacă femeia nu a avut niciodată copii, Dr. Mircea Gongu (foto) a declarat pentru Feminis.ro: "Da, este unul dintre riscuri... Pentru că are legătură cu ovulaţia. Sunt mai multe riscuri. În timpul sarcinilor, ovulaţia nu are loc în mod normal. Şi e direct proporţional cu numărul de ovulaţii, în principiu. Riscul, repet, nu înseamnă că femeile care nu au avut copii fac cancer ovarian în mod automat."
Un alt factor de risc care are legătură cu dezvoltarea cancerului ovarian este ereditatea. Iar dacă în familie o femeie a avut un caz de cancer - dar nu neapărat cancer ovarian - această femeie prezintă riscul de a dezvolta cancer la nivelul ovarelor.
"Sunt anumite cancere care sunt legate, cancerul de colon poate fi unul dintre ele. Depinde foarte mult de vârsta rudei la care apare boala. Dacă a avut în jur de 35-40 de ani, cancerul de colon, cancerul ovarian sau cancerul mamar poate fi implicaţia pentru un risc suplimentar. Deci şi vârsta rudei contează. Când a făcut acel cancer. Cu cât e mai avansată, cu atât riscul este mai mic.", a explicat Dr. Mircea Gongu, medic specialist oncologie, pentru Feminis.ro.
Ce factori de risc trebuie să reţinem în legătură cu cancerul ovarian
"Pentru cancerul ovarian se pare că pastilele contraceptive - dar nu în acest scop - au un efect protector. Unii spun că dieta slabă în calorii şi, în primul rând, săracă în grăsimi este un factor protector. Există o implicaţie speculativă pentru talcul folosit la sterilete sau la şerveţele pentru igiena intimă. Dar e un factor speculativ. Alţi factori de risc, în afară de numărul de ovulaţii şi istoricul familial, ar fi vârsta, obezitatea", spune medicul specialist Mircea Gongu.
Cancerul ovarian în cifre:
* 238.719 femei sunt diagnisticate anual, în lume, cu cancer ovarian.
* 151.917 femei mor în lume în fiecare an din cauza cancerului ovarian.
* Rata de supravieţuire la 5 ani este de 45%; este foarte mică, dacă o comparăm, de pildă, cu rata de supravieţuire la cancerul de sân, care este de 89%.
* Dacă este localizat, în stadii incipiente, rata de supravieţuire la 5 ani e de 93%. Cu toate astea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate în acest stadiu-
* În Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual și 1020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian.