Cancerul ovarian reprezinta a sasea cauza de cancer la femeile din Europa (determina 5% din toate cazurile de cancer). In Europa se estimeaza ca anual sunt diagnosticate 61.000 de cazuri si 39.000 de decese prin cancer ovarian.
Boala are o rata de mortalitate mare ca urmare a faptului ca simptomele lui sunt foarte nespecifice, fapt ce duce, in majoritatea cazurilor, la diagnosticarea intr-un stadiu foarte tardiv, cand tumora deja a evoluat si a metastazat.
"Cancerul de ovar debuteaza prin simptome nespecifice care pot fi atribuite unui numar mare de afectiuni sau stari fiziologice, fapt ce ii permite sa evolueze fara a fi depistat, dar poate avea o evolutie agresiva pe parcurs.
Acesta este motivul pentru care este recomandat sa nu amanati controalele ginecologice de rutina sau consultul de specialitate. Practic, aceste controale periodice sunt singurele care permit diagnosticarea cancerului ovarian in stadii precoce in care rata de supravietuire este considerabila", a declarat pentru Feminis.ro Dr. Lucia Iurco, medic primar Ostetrica-ginecologie la Clinica Donna Medical Center,
Simptomele apar sau devin vizibile de abia in stadiile tardive ale bolii, cand cancerul este deja extins. In general, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un an de la debut, iar simptomele care apar in stadiile tardive sunt determinate in principal de efectul compresiv pe care incepe sa il aiba tumora asupra structurilor din jur.
Printre simptomele cancerului ovarian se numara:
* Distensie abdominala, flatulenta, meteorism postprandial durere sau disconfort in etajul abdominal inferior;
* Dispareunie (durere in timpul contactului sexual);
* Tulburari ale ciclului menstrual (in cazul tumorilor secretante);
* Lipsa poftei de mancare;
* Astenie;
* Marirea in dimensiuni a abdomenului si chiar palparea unei formatiuni tumorale la acest nivel (in stadii avansate);
* Durere lombara, abdominala sau abdomino-pelvina;
* Tulburari urinare: mictiune iminenta,senzatie de golire insuficienta a vezicii urinare (in stadii avansate);
* Scadere neintentionala in greutate (in stadii avansate).
Citeste si: Cele mai frecvente boli care iti afecteaza fertilitatea
Ce dezvaluie menstruatia despre sanatatea ta
Suferi de cancer? Trateaza-te GRATUIT prin cea mai performanta metoda de radioterapie