Nu te încadrezi în stereotipuri, nu ai fost niciodată om al străzii, n-ai furat bani pentru a cumpăra băutură și chiar ai o familie, un loc de muncă și nu poți fii alcoolică, dacă așa gândești află că alcoolismul este o boală gravă, care are mai multe manifestări.
Băutul ocazional, abuzul de alcool și alcoolismul
Dacă nu ai vreo restricție religioasă sau personală, nu este nimic în neregulă cu a consuma ocazional câteva pahare de băutură alături de prieteni, un pahar de vin lângă o cină copioasă sau șampanie la o petrecere, dar problemele apar atunci când abuzezi de alcool.
Foarte mulți oameni nu fac distincția între abuzul de alcool și alcoolism, dar al doilea termen se referă la o dependență, în cadrul căreia individul are o nevoie fizică, dar și o râvnă psihologică pentru alcool pe când primul termen se referă la o serie de comportamente exagerate în ciuda repercursiunilor.
Există două situații când poți spune că ai consumat prea multe alcool și anume:
1. Prea multă băutură - Pentru bărbații sub 65 de ani, băutul masiv înseamnă să consume mai mult de 4 pahare pe zi sau 14 într-o săptămână. Pentru femeile și bărbații peste 65 de ani, acest lucru înseamnă să bea mai mult de 3 pahare pe zi sau 7 pe săptămână.
2. Băutul masiv - Acest lucru presupune ca cineva să consume prea multe băuturi alcoolice dintr-o dată. Pentru bărbați 5 sau mai multe pahare într-o oră, iar pentru femei 4 sau mai multe de-odată.
10 semne că ești alcoolică
Următoarele zece semne de alcoolism te vor ajuta să-ți răspunzi la întrebarea dacă ai întrecut o anumită limită sau nu:
1. Bei singură și pe ascuns;
2. Ți-ai pierdut interesul pentru activități care altă dată îți plăceau;
3. Ai poftă de alcool;
4. Faci din băutură o prioritate chiar mai mare decât familia sau munca;
5. Ai simptome de sevraj dacă nu bei (transpiri, ești anxioasă etc);
6. Ai schimbări de dispoziție dese și bruște;
7. Te simți vinovată când bei;
8. Primul lucru pe care-l faci dimineața este să bei ceva tare;
9. Continui să bei în ciuda problemelor financiare, de sănătate și din familie;
10. Nu te poți opri din băut și nu poți să controlezi cât bei.
Indiferent că ești ruda sau prietena cuiva care se luptă cu această dependență sau chiar tu te confrunți cu ea, este important să fii conștientă de aceste semne și să știi că niciodată nu ești singură. Mii de oameni din toate domeniile și păturile sociale se luptă cu alcoolismul în fiecare zi și o parte dintre ei ajung să conștientizeze că au nevoie de ajutor, tocmai de aceea s-au făcut diverse programe de într-ajutorare, de genul Alcoolicilor Anonimi și nu numai.
Consumul ocazional de alcool vs alcoolism
Stereotipurile nu trebuie să fie mereu adevărate, deci află în continuare când câteva pahare de tărie cu prietenii sau un pahar de vin roșu în fața televizorului se transformă într-o dependență.