Rinichii filtrează sângele de toxine prin urină, ajută la menținerea anumitor nutrienți, iar glandele localizate deasupra rinichilor produc hormonii necesari pentru întreg organismul. Deci să menții sănătatea rinichilor ar trebui să fie o prioritate, pentur a-ți curăța organismul de toxine și a te folosi din plin de nutrienții pe care îi iei prin dietă.
Stilul de viață pe care îl ai precum și tipul alimentelor pe care le mănânci au un impact serios asupra rinichilor și modului în care funcționează, ceea ce influențează starea ta generală de sănătate și poate duce chiar și la boli cardiovasculare. Să ai un stil de viață sănătos îmbunătățește funcționarea rinichilor chiar dacă ești diagnosticată cu vreo boală, iar schimbările din regimul alimentar previn complicațiile și îmbunătățesc viața. Deci pentru a te proteja, evită următoarele obiceiuri, care de fapt te distrug pe zi ce trece.
1. Dieta bogată în proteine animale
Dietele care conțin multă carne roșie și alte proteine de origine animală pun presiune mare pe rinichi și dacă se întâmplă asta poți agrava starea ta de sănătate, pentru că trebuie depus mai mult efort în procesarea mâncării și eliminarea deșeurilor alimentare. În plus, dietele bogate în proteine animale cresc riscul de pietre la rinichi.
2. Consumul de alcool
Consumul ocazional de alcool nu produce efecte vizibile, dar ingerarea unui volum mai mare duce la apariția bolilor de rinichi și le înrăutățește pe cele existente.
3. Sarea
Sarea de masă este principala sursă de sodiu, iar organismul uman are nevoie de o cantitate moderată de sodiu pentru a menține la parametri optimi funcționarea organelor vitale și echilibrul fluidelor din celule. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de sodiu duce la retenția de apă în rinichi, pentru a putea dilua electroliții din sistemul sanguin, astfel încât inima să funcționeze corespunzător.
4. Cofeina
Cofeina din cafea și alte băuturi, precum anumite ceaiuri, sucuri și energizante dăunează rinichilor, deoarece cofeina este un stimulent care face să crească viteza sângelui și pune mai multă presiune pe rinichi, pentru a funcționa la capacitate maximă și a filtra sângele care trece mai repede.
5. Băuturile acidulate
Băuturile acidulate precum sucurile și energizantele sunt asociate cu bolile de rinichi și pietrele la rinichi. Astfel de lichide conțin o concentrație mare de acid fosforic, îndulcitori artificiali și cofeină, care fiecare în parte afectează într-o anumită măsură rinichii.
6. Fumatul
Fumatul este un obicei dăunător pentru inimă și rinichi, fiindcă substanțele nocive din tabac cresc riscul de boli precum diabet, tensiune oscilantă și afecțiuni ale rinichilor.