Consumul de fructe în momente nepotrivite poate duce la îngrăşare, efect resimţit şi în cazul în care le consumi excesiv.
Callum Melly, antrenor personal explică faptul că dacă vrei să slăbeşti, trebuie mai întâi să înţelegi cum sunt absorbiţi carbohidraţii în organism pentru a-ţi da seama când este momentul nepotrivit pentru a mânca fructe.
Pe măsură ce consumi carbohidraţi, aceştia sunt depozitaţi în două forme, fie ca glicogen muscular, fie ca glicogen hepatic. Glicogenul muscular este un produs al alimentelor bogate în amidon, în timp ce glicogenul hepatic este rezultat din fructoză, zahărul natural din fructe.
O greşeală frecvent întâlnită este aceea de a mânca fructe după ce faci mişcare, obicei considerat benefic pentru că sporeşte nivelul de glicogen.
Cu toate acestea, consumul de fructe reface depozitul de glicogen hepatic, dar nu şi pe cel muscular. Cel pe care vrei să îl sporeşti, însă, după ce faci mişcare, este glicogenul muscular, pentru care ai nevoie de carbohidraţi precum orez sau cartofi.
Aşadar, când e bine să mănânci fructe?
Trebuie să te asiguri că obţii energie din ele şi că fructoza nu ajunge să fie convertită şi stocată ca grăsime. Prin urmare, fie mănânci fructe dimineaţa, fie le consumi cu 15 minute înainte de a face mişcare, astfel încât organismul să folosească glucoza pe post de energie.