1. Nu te mai îmbraci adecvat
Acest obicei îţi ucide productivitatea, pentru că ţinuta pe care o ai la birou transmite creierului semnalul că intri în modul de lucru. Dacă rămâi în haine de casă, mintea ta va zbura cel mai probabil la leneveală în faţa televizorului şi puterea de concentrare nu va fi la cote maxime.
2. Nu investeşti într-un birou confortabil
Poate părea tentant să lucrezi din pat sau de pe canapea, însă un spaţiu special destinat activităţii profesionale îţi sporeşte productivitatea.
3. Nu mai comunici la fel de mult
Poate mai mult decât oricânt, este important să ţii legătura cu toţi colegii, şefii şi alţi colaboratori. Tocmai pentru că nu vă mai întâlniţi la birou şi nici nu mai puteţi ţine şedinţe şi întâlniri faţă în faţă, este important să ţii legătura cu ei pe mail, pe Zoom, Slack sau la telefon cât mai mult cu putinţă.
4. Nu mai faci mişcare
La birou te mai ridicai să te duci până la colegul de la IT sau până în sala de mese, însă când lucrezi de acasă, riscul de a deveni şi mai sedentar este sporit. Fă-ţi o prioritate din a lua mici pauze în care să te plimbi, fie să duci gunoiul, fie să iei un pahar cu apă. Important este să nu înţepeneşti la birou toată ziua.
5. Laşi să se înţeleagă că eşti disponibilă
Dacă locuieşti cu părinţii, cu partenerul sau ai şi copii de care trebuie să ai grijă, şansele ca aceştia să se comporte de parcă tu nu ai fi la birou, în timpul programului, ci mai degrabă acasă şi la dispoziţia lor non-stop sunt semnificative. Întocmeşte un program bine stabilit şi afişează-l undeva la vedere, pentru a le reaminti ori de câte ori este nevoie că nu poţi fi deranjată după placul inimii lor.
6. Dai adresa de acasă colaboratorilor
Oricât ar fi de tentant să primeşti acasă atenţii şi pachete ce trebuiau să ajungă la birou, abţine-te de a le da adresa de acasă dacă vrei să mai ai vreodată o separare a vieţii private de cea profesională. Poţi apela la o căsuţă poştală dacă se impune musai să primeşti corespondenţă la biroul de acasă.