Rezultatele unui studiu care a durat 19 ani dovedesc că cei care au o dietă bogată în proteine vegetale au un risc cu 35% mai redus de a face diabet tip 2, în comparație cu cei care consumă proteine similare din carne. Acesta este primul studiu pe termen lung care indică beneficiile înlocuirii proteinelor animale cu cele vegetale și care demonstrază că nu consumul în sine de proteine din carne este un factor agravant pentru diabet ci acidul și celelalte substanțe cu care intră în contact.
Folosind doar un model matematic, cercetătorii au descoperit că dacă reducem cu doar 5 grame consumul de proteine și îl înlocuim cu plante, riscul de a contacta anumite boli scade cu până la 18%. Din acest punct de vedere, cele mai nocive alimente sunt carnea albă procesată termic și carnea roșie neprocesată. Consumul ridicat de alimente vegetale, în special grâne, cartofi și pe lângă acestea ouă, contribuie la scăderea nivelului de risc în ceea ce privește o serie întreagă de maladii.
În 2011, un studiu al The American Journal of Clinical Nutrition a scos la iveală cum 100 grame de carne roșie pe zi poate crește cu 19% riscul de diabet tip 2. Acest risc aproape se dubla când venea vorba despre mezeluri.
Studiul The Kuopio Ischaemic Heart Disease (KIHD) a fost lansat de Universitatea de Vest a Finlandei în anul 1948, iar la momentul respectiv, toți participanții erau bărbați între 42 și 60 ani, nediagnosticați vreodată cu diabet. 19 ani mai târziu, 432 din cei 2334 de participanți aveau o formă sau alta de diabet. În analizele lor, cercetătorii au folosit, printre altele, jurnalele alimentare ale bărbaților și măsurătorile lor de glicemie.