1. Carnea procesată
Fie că este vorba despre bacon, cârnaţi sau crenvurşti, produsele care conţin carne procesată conţin mai puţine proteine, însă sunt bogate în grăsimi saturate şi au un conţinut sporit de sodiu. Consumul de carne procesată duce la colesterol mărit, tensiune şi încurajează acumularea kilogramelor în plus. Unde mai pui că multe dintre aceste produse conţin nitraţi sau nitriţi, iar studiile arată o legătură între aceste substanţe şi numeroase tipuri de cancer.
2. Carnea roşie
Consumul de carne de vită, de porc sau de miel prezintă un risc major pentru sănătate. Deşi este sursa principală de proteine pentru majoritatea populaţiei, carnea roşie este bogată în grăsimi saturate. Studiile arată o legătură între consumul de carne roşie şi un risc sporit de infarct şi accident vascular cerebral.
3. Pudra proteică de slabă calitate
Ai obiceiul de a adăuga pudră proteică atunci când prepari un smoothie? Ai grijă să citeşti lista de ingrediente întâi, fiindcă există diferenţe majore între diferitele tipuri de pudră proteică. Baza pudrei proteice poate proveni din zer, cazeina, carnea de vită, colagen, cânepă, mazăre sau orez. Însă unele tipuri de pudră proteică au un adaos de zahăr, îndulcitori artificial şi conservanţi, coloranţi şi arome. Alege o variantă în funcţie de dieta ta zilnică. Astfel, dacă eşti vegetarian, optează pentru o pudră pe bază de plante. Dacă ai intoleranţă la lactoză, ai face bine să eviţi pudra proteică pe bază de zer. Ideal este să alegi un produs organic, care conţine cât mai puţine ingrediente, fără adaos de îndulcitori sau conservanţi.
4. Lactatele
Dacă îţi plac lactatele, ai putea cădea în capcana de a te baza pe acest tip de produse ca sursă principală de proteine. Dacă vrei să eviţi acumularea kilogramelor în plus, însă, ai face bine să echilibrezi consumul de lactate, fiindcă vin la pachet cu un aport sporit de grăsimi saturate. Kilogramele în plus sporesc riscul de apariţie a diabetului, cancerului şi afecţiunilor sistemului circulator.