Prin urmare, atunci când primeşti o invitaţie la un grătar, deja începi să te întrebi dacă ar trebui să refuzi friptura suculentă de pe grătarul prietenilor tăi, vara asta, sau ar trebui să te informezi mai bine înainte de a trage concluzii pripite?
Grătarul (sau grill-ul) este una dintre cele mai uşoare şi mai sănătoase modalităţi de a găti – adaugă o tonă de savoare alimentelor (fie ca sunt legume, fie că este carne), dar nu contribuie atât de mult la modul în care grăsimea şi caloriile îţi afectează sănătatea.
Dar pare destul de scârbos şi dezgustător atunci când te gândeşti că "arunci" carnea şi alimentele pe suprafaţa veche de metal care a stat în garajul tău sau în altă anexă din jurul casei de mai bine de un an, de vara trecută de când ai făcut ultimul grătar.
Ei bine, avem veşti bune pentru tine: grătarul nu este, de fapt, atât de rău şi de dăunător pentru tine aşa cum ai fi tentată să presupui.
Căldura implicată în procesul de frigere ar trebui, destul de rapid chiar, să distrugă orice microbi care cresc pe suprafaţa metalică a grătarului între două utilizări, spune Dr. Steven A. Porcelli, şeful departamentului de microbiologie şi imunologie de la Albert Einstein College of Medicine, şi "în esenţă, sterilizând grătarul înainte ca orice aliment să ia contact cu suprafaţa."
Cum cureţi corect grătarul
Acum că ştii că microbii sunt distruşi de temperaturile extreme, reţine că poţi evita gustul neplăcut de arsură pe care îl resimţi uneori în gură, prin curăţarea sau frecarea suprafeţei grătarului cu o perie de grătar sau cu o bucată de folie de aluminiu. Încinge grătarul înainte de a începe să cureţi depunerile de mizerie, mai ales dacă acestea sunt cu adevărat întărite şi sunt greu de curăţat.
Temperaturile ridicate, după ce ai aprins focul, pot ajuta în acest proces şi pot înmuia depunerile şi acumularile de grăsime şi murdărie. Asigură-te că porţi mănuşi sau foloseşte mănuşi termorezistente pentru a-ţi proteja mâinile. Sursa.