Oamenii consideră că versiunile brune de orez sunt mai nutritive, dar deși acesta are într-adevăr mai multe fibre și proteine, el are și mai multe calorii, deci din acest punct de vedere, orezul alb este mai sănătos, chiar dacă are un indice glicemic mai mare, ceea ce permite organismului să-l proceseze mai repede. În acest mod cresc nivelurile glicemiei și al insulinei din organism, ceea ce îi pune în pericol pe cei care suferă de diabet tip II, dar este perfect în regulă pentru restul lumii.
Pe de altă parte, orezul bun are mai mult magneziu, fosfor, mangan, seleniu, cupru și potasiu, dar foarte multe tipuri de orez alb sunt și ele îmbogățite, ceea ce face ca diferențele dintre cele două să fie neglijabile. Cu toate acestea, orezul brun are acid fitic (numit și inozitol hexakisfosfat sau polifosfat de inozitol), care reduce capacitatea organismului de a absorbi minerale importante și conform unui studiu japonez influențează cantitățile de nitrogen și proteine digerabile. De asemenea, mai trebuie abordată și problema arsenicului din orez, care este prezent în cantități mai mari în cel brun.
În concluzie, orice tip de orez are avantaje și dezavantaje, totul depinde de gusturi până la urmă, deoarece nu există nici un studiu care să spună că unul sau altul sunt mai bune pentru siluetă și sănătate în general. Deci atâta timp cât mănânci cu moderație, poți mânca din oricare.
Cât de sănătos este, de fapt, orezul brun
Orezul brun și cel alb sunt de fapt același lucru, singura diferență fiind că cel alb a fost trecut mai mult timp printr-o moară.