Statisticile sunt înfiorătoare, dar ajută la conștientizarea pericolului de a pierde viața unui copil și importanța cunoașterii acestei afecțiuni.
Ce este Rotavirusul
Rotavirusul a fost descoperit de profesorul Ruth Bishop, un doctor din Australia, iar particulele intacte din acest virus seamănă cu o roată sau o mingie, de unde și numele latinesc de „rota”. Când aceste particule penetrează organismul, ele încep să distrugă intestinul și digestia este mult îngreunată, iar persoana respectivă are diaree, febră și vomită.
Principalele simptome
- Greață și vomă;
- Diaree;
- Temperatură ridicată;
- Dureri de stomac.
Principala problemă o constituie deshidratarea cauzată de aceste simptome și faptul că în unele cazuri curge și nasul, ceea ce îngreunează un diagnostic corect. În plus, unii copii prezintă riscul de leșin din cauza deshidratării acute și a convulsiilor succesive.
Diferența dintre Rotavirus și toxiinfecție alimentară
Această diferență este destul de ușor de identificat, iar tratamentul este asemănător, dar în ambele cazuri, copilul ar trebui să bea multă apă. Spre deosebire de infecția cu acest virus, în cazul toxiinfecției alimentare:
- Senzația de vomă este mai blândă;
- Temperatura nu crește și revine rapid la valorile normale;
- Nu există diaree sau trece foarte repede;
- Durerile de stomac durează puțin.
Cum se tratează Rotavirusul și ce medicamente sunt periculoase
Deshidratarea și deficiența de minerale sunt cele mai periculoase și tratamentul trebuie să vizeze aceste probleme, dar depinde de simptome ce medicamente se administrează, deoarece nu există unele dedicate acestei infecții.
Cele mai importante măsuri de adoptat:
- Multe lichide, soluții cu electroniți care să restabilească echilibrul de minerale și vitamine și apă împotriva deshidratării. În cazul în care copilul vomită foarte rău, lichidele trebuie administrate în doze mici, iar dacă cel mic nu bea apă, poate fi hrănit cu seringa.
- Dacă se oferă cantitatea necesară de apă, organismul va putea lupta mai bine împotriva virusului, iar în cazul temperaturii mari, părinții trebuie să-i dea celui mic un antipiretic.
- Antibioticele sunt ineficiente în acest caz și pot deveni chiar periculoase, deoarece atacă intestinul și așa sensibilizat din cauza diareei acute. Dacă aceasta durează mai mult de 14 zile, unii doctori pot prescrie, în cazuri extreme, și antibiotice, dar doar dacă suspectează un caz de holeră.
Dacă nu găsești electroliți la supermarket sau farmacie, poți prepara acasă dintr-un amestec de apă cu 1 lingură oțet, 1 linguriță sare și 1 linguriță praf de copt.
Când trebuie să reacționezi rapid
Rotavirusul atacă oameni de toate vârstele, dar este mai des întâlnit la copii sub 6 ani și uneori necesită intervenția unui medic, care în mod normal ar fi recomandat anterior un vaccin preventiv. Acest virus este extrem de periculos la copiii de 2 ani, drept pentru care dacă observi că s-a deshidratat, trebuie să chemi imediat un doctor. Poți identifica dacă este o problemă uitându-te să vezi dacă cel mic mai transpiră sau are dificultăți în respirație și nu urinează mai mult de 3 ore. Dacă un copil plânge fără lacrimi și are mucoasele uscate, prezintă un risc crescut de pneumonie.
Trebuie urmată o dietă strictă
În primele 24 de ore, o persoană cu Rotavirus nu va avea poftă de mâncare, dar ar fi bine măcar să bea apă sau ceai. În schimb, laptele și produsele lactate sunt interzise, deoarece Rotavirusul contribuie la intoleranța vis-a-vis de lactoză. De asemenea, nu trebuie să-i dai copilului supe și ciorbe, deoarece acestea înrăutățesc diareea. Încaercă să-l hrănești cu produse neutre și să-i variezi treptat meniul.