Iată ce trebuie să ştie gospodinele despre stratul verde şi neplăcut care se formează în jurul gălbenuşului la ouăle fierte tari: nu este vina oului - ci este vina omului care îl fierbe. Dar acest lucru nu trebuie să se întâmple dacă fierbi oul corect.
Când un ou fiert tare este tăiat în două şi descoperi astfel un inel verde-negricios care înconjoară gălbenuşul oului, acesta este un semn că oul nu a fost fiert în mod corespunzător. Deci, în esenţă, este vina persoanei care găteşte.
Decolorarea gălbenuşului este dovada că oul a fost fiert prea mult timp. Carnea se usucă, orezul ajunge să se ardă, iar ouăle fierte tari se decolorează - toate acestea având în comun un lucru. Spre deosebire de alimentele menţionate mai sus, ouăle care au fost fierte prea mult timp sunt încă perfect comestibile - şi au gust bun - doar că arată neplăcut şi nu sunt deloc apetisante.
Acum vei afla şi partea ştiinţifică a acestei explicaţii: ce înseamnă această colorare în verde spre gri a gălbenuşului de ou? Culoarea gri-verzui este dovada vizuală a formării de sulfat de fier, acolo unde gălbenuşul şi partea albă a oului se întâlnesc.
Această decolorare se întâmplă deoarece fierul din gălbenuş reacţionează cu hidrogenul sulfurat din albuşul de ou atunci când oul este fiert în exces. Acest proces este total inofensiv, dar dacă înveţi să fierbi oul corect, gălbenuşul nu se va înverzi pe viitor.
Cum să eviţi înverzirea gălbenuşului: învaţă să fierbi un ou într-un interval corect de timp, deoarece această reacţie chimică are loc doar atunci când un ou este fiert prea mult timp pe aragaz. Sursa.