Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a achiziţionat la sfârşitul lunii mai unele dintre cele mai folosite tipuri de lapte praf de început, produs destinat hrănirii sugarilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 6 luni, pentru a analiza compoziţia acestora pe baza informaţiilor înscrise pe etichetă.
Studiul a fost realizat de către o echipă coordonată de dr. ing. biochimist Madalina Ilis şi dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experţi produse alimentare la APC Romania.
Analiza etichetei din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente din fiecare formulă de lapte praf:
Ingredientele produselor alimentare trebuie indicate în ordinea descrescătoare a cantităţii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 5 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) şi au reieşit următoarele:
- Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea 46% au ca prim ingredient laptele degresat, în timp ce în 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat şi laptele de vacă;
- În cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat. Zerul este subprodusul care rezultă din prelucrarea laptelui în brânzeturi. Pentru a obţine zerul praf demineralizat sunt extrase între 70% şi 90% din mineralele conţinute de zerul brut. Zerul praf demineralizat poate cauza reacţii alergice;
- La 7% dintre produsele analizate, primul ingredient e reprezentat de proteine din zer.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea ingredient din fiecare produs analizat, s-au constatat următoarele:
- Pentru 54% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este zerul praf demineralizat;
- În cazul a 31% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient îl constituie uleiurile vegetale. În privinţa acestui ingredient există producători care nu menţionează tipul de ulei vegetal folosit, precum şi provenienţa acestuia (agricultura clasică sau cea ecologică);
- Pentru 8% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este laptele de vacă degresat;
- Pentru 7% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este lactoza.
Ingredientele de pe poziţiile 3 şi 4 ale fiecărui produs analizat sunt: lactoză, uleiuri vegetale, lapte degresat şi alte zaharuri (maltodextrina, amidon).
În concluzie, atunci când numai din considerente medicale trebuie să hrănim bebeluşul cu lapte praf, trebuie să avem în vedere în special primele 5 ingrediente din produsul ales.
După primele 5 ingrediente urmează multe substanţe chimice de sinteză care au un grad de asimilare diferit faţă de cele naturale, pe care le înlocuiesc.
În formulele de lapte praf analizate, s-au identificat 84 de substanţe diferite.
"Laptele matern nu poate fi înlocuit cu laptele praf decât în situaţii deosebite care au legătură cu anumite afecţiuni medicale ce nu permit alăptarea sugarului. Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere îşi hrăneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere dezavantajele dovedite ştiinţific privind folosirea laptelui praf pentru hrănirea bebeluşilor, iar mamele ar trebui încurajate şi susţinute prin programe specifice derulate pe termen lung de către Ministerul Sănătăţii Publice", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.
Medicii pediatri atrag atenţia asupra pericolelor alimentaţiei cu lapte praf:
- risc crescut de constipaţie;
- risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate şi cancere infantile;
- risc crescut de alergii (astm, eczeme) şi intoleranţă (erupţii, diaree);
- risc crescut de infecţii respiratorii şi alte tipuri de infecţii;
- risc crescut de carenţă de vitamina A;
- risc crescut de dezvoltare intelectuală mai redusă.
Mai multe detalii despre acest studiu de piaţă pe apc-romania.ro.