Anxietatea de noapte apare atunci când afli într-o zonă confortabilă și crezi că nimic nu-ți poate perturba liniștea, dar în cameră nu sunt chiar cele mai bune condiții de temperatură sau de zgomot. Dacă o ții tot așa, a doua zi vei fi nervoasă, aici trebuie să înțelegi că anxietatea nocturnă e precum un coșmar pe care-l ai cu ochii deschiși.
La unele persoane, pe măsură ce soarele dispare, își fac apariția grijile, dar uneori, compania altor oameni și realizarea anumitor activități le face să se diminueze. Cu toate acestea, unele probleme par să apară fix în mijlocul nopții și dintr-una o dai în alta.
Metode pentru a evita anxietatea
1. Identifică ce îți provoacă anxietate
Când te cuprinde anxietatea nocturnă ajungi să te gândești la tot felul de lucruri în același timp, dar nu toate merită cu adevărat atenția ta și trebuie să hotărești ce vrei să rezolvi. De exemplu, dacă ai făcut o greșeală la muncă, încearcă să nu te panichezi și să nu te gândești la siguranța locului tău de muncă ci mai degrabă la ce poți face pentru a o remedia. Concentrează-te pe adevărata problemă, nu pe închipuirile tale.
2. Menține-te ocupată în timpul zilei
Dacă în timpul zilei te soliciți mai mult, atât fizic cât și psihic, atunci când ajungi în pat vei fi prea obosită ca să nu dormi. Deci un mod excelent de a evita anxietatea nocturnă este să fii foarte obosită. Încearcă sporturi și hobby-uri noi, pentru a fi cât se poate de atrasă și a nu permite nici plictiselii să se instaleze.
3. Rutina de seară
Deși am menționat că nu trebuie să te plictisești, rutina de seară îți va fi utilă în acest caz. Chiar dacă îți place să te distrezi, dacă vrei să te și odihnești, trebuie ca petrecerile să înceteze și trebuie să te obișnuiești cu ore fixe de masă, iar cina să fie urmată, eventual, de spălarea vaselor, un ceai cald, un duș fierbinte și apoi culcare. Să te bagi în pat cam la aceeași oră în fiecare seară te va ajuta să-ți reglezi ritmul circadian.
4. Mănâncă sănătos
Dacă mănânci doar fast food și junk food îți va fi foarte greu să adormi, mai ales că riști să faci indigestie. Așadar, măcar cina ar trebui să fie alcătuită din ceva ușor, o porție de mâncare cu multe legume și alte alimente ușor de digerat.
5. Evită băuturile energizante
Orice ai face înainte de culcare, este inutil dacă te apuci să bei cafea, alcool sau energizante. Dacă simți nevoia să bei ceva la masă, cel mai bine este să optezi pentru un pahar de apă minerală sau lapte cald.
6. Asigură-te că mediul ambiant este unul primitor
Pentru a-ți fi mai ușor să adormi, camera în care dormi trebuie să fie și ea pregătită de culcare. Păstrează ordinea și aerisește cu cel puțin 10 minute înainte de a te băga în pat.
7. Încearcă să-ți folosești dormitorul doar pentru somn
Trebuie să recunoști că patul este oricând tentant și uneori îl folosești pentru a te uita pe tabletă, a învăța sau a citi ceva și chiar a mânca, dar încearcă să eviți aceste lucruri, pentru ca organismul să știe când și unde trebuie să dea un restart.
8. Exerciții de respirație
Respirația necontrolată este inamicul somnului, de aceea este indicat să încorporezi în rutina ta câteva exerciții de respirație, care-ți vor face corpul și mintea să fie în armonie. La început s-ar putea să-ți fie un pic greu, dar vei simți imediat beneficiile.
9. Cere ajutorul unui profesionist
Dacă nimic nu pare să funcționeze, apelează la un profesionist, deoarece să ai parte de un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea ta. De exemplu, psihologii vor putea să identifice motivul anxietății tale și să-ți prescrie un tratament adecvat.
Ce este anxietatea nocturnă și cum s-o controlezi
Pentru cei care lucrează în timpul zilei, seara și noaptea sunt ocazia de a învăța, a-și urma pasiunile și a se odihni, pentru că dispariția soarelui permite o escapadă din rutină și de la obligații. Cu toate acestea, odată cu o anumită oră încep să apară grijile, care fac aproape imposibil un somn odihnitor.