Conform lui Alison Green, de la „Ask a Manager”, este perfect acceptabil să scurtezi un interviu de angajare, mai ales dacă cel care vrea să te recruteze se dovedește a fi nepoliticos sau indiscret, iar job-ul în sine nu pare a fi ceea ce era prezentat în anunț. În timp ce angajatorii evaluează angajații, cei care vin la interviu ar trebui să facă imediat același lucru și la fel cum reprezentanții firmei pot alege să scurteze interviul, tot astfel o poate face și candidatul.
Există însă o diferență între a pleca de la un interviu unde partenerul de discuție se poartă necorespunzător și a încheia politicos interviul atunci când îți dai seama că locul respectiv de muncă nu e de fapt pentru tine. Desigur, poți rămâne oricând până la final, ca să ai acest exercițiu, să capeți mai multă încredere în tine și să afli mai multe posibile întrebări de la alte interviuri, dar poți oricând să scurtezi întâlnirea, pentru a nu mai pierde timpul.
Dacă oricând în timpul interviului decizi că nu ți se potrivește job-ul sau nu este ceea ce vrei tu, încearcă să-ți păstrezi totuși calmul și să adopți o atitudine și un ton al vocii neutre pentru a anunța acest lucru, lasă posibilul angajator să-și termine ideea și încearcă să răspunzi totuși la toate întrebările care te privesc direct, spunându-ți părerea, eventual, atunci când te întreabă dacă ai întrebări, nu când te întreabă ce rezultate ai avut la ultimul loc de muncă. Mulțumește apoi agentului de recrutare pentru timpul acordat, spune-i că apreciezi tot ce ai aflat despre companie, dar că nu crezi că vă veți potrivi și urează-i să găsească cât mai repede cel mai potrivit candidat pentru postul respectiv, deoarece nu știi niciodată când te vei întâlni din nou cu el sau dacă veți deveni totuși colegi.
Ce faci dacă îți dai seama că postul la care ai aplicat nu-i de tine
Imaginează-ți că ai aplicat la un job și acum ești chemată la interviu, dar după 5 minute în fața omului de la HR îți dai seama că de fapt nu vă potriviți.