Oamenilor li se spune adesea că sunt prea slabi, prea grași, prea scunzi, prea musculoși și alte asemenea și acest fenoment influențează pe toată lumea, indiferent de vârstă, sex, etnie, dizabilități sau statut social, iar atacurile verbale influențează sănătatea mentală a oricui. Discriminarea pe baza greutății este cea mai des întâlnită printre angajații din sistemul medical, sistemul de învățământ și multinaționale, fiind mai frecventă în rândul femeilor. Candidații care se prezintă la interviu pentru angajare, dar sunt supraponderali sau chiar obezi fie sunt respinși în favoarea unora care arată mai bine, dar sunt mai slabi calificați, fie sunt puși să lucreze ore suplimentare, pe un salariu mai mic decât restul, fiind văzutți ca fiind incapabili sau nemerituoși.
Cercetările privind discriminarea de gen au scos la iveală și faptul că femeile cu exces de greutate, care candidau la o funcție politică sau din sistemul public sunt privite cu ochi negativi în ceea ce privește încrederea ce le poate fi acordată, sinceritatea de care dau dovadă și abilitatea de a duce la capăt un mandat.
Parcursul profesional
Cercetătorii au descoperit că femeile supraponderale sunt privite în mod diferit de către șefii lor și primesc adesea evaluări mai proaste decât restul colegilor, acest lucru ducând, de cele mai multe ori, la scăderea performanței în muncă și retragere în sine. Printre efectele acestei bătăi de joc se numără și depresia, ca urmare a victimizării, ceea ce duce în continuare la slăbirea relațiilor sociale și chiar lipsa celor amoroase. Problema cu discriminarea pe baza greutății este una veche, dar cercetările arată că e în creștere, deoarece rata obezității mortale e în creștere, în ultimii 20 de ani aceasta dublându-se, iar în rândul adolescenților chiar triplându-se. În acest sens, 20% dintre copii sunt supraponderali și statisticile arată că majoritatea dintre ei vor fi și la vârsta adultă.
Femeile supraponderale au slabe șanse să fie angajate pe un post ce presupune interacțiunea cu clienții, dar fenomenul poate fi ținut sub control dacă profesorii și psihologii acționează încă de la vârste fragede, de pe băncile școlii, pentru cultivarea populației și a promovării egalității în drepturi, deoarece oamenii sunt de diverse forme, mărimi și au diverse abilități, dar toți merită să fie respectați.
Cum să faci față discriminării pe bază de greutate
Nu trebuie să te dai niciodată bătută, pentru că marile realizări vin după depășirea obstacolelor. Refuză negativismul, nu intra în panică, rămâi calmă, respiră adânc și apelează la prieteni de câte ori ai nevoie. Nimeni nu poate controla alți oameni, poți controla doar felul în care răspunzi la provocări, deci să înjuri, să dai porecle, să dai vina pe cei din jur sau să țipi nu te va duce nicăieri.
Cât de mult contează fizicul la locul de muncă
Revistele îți oferă adesea sfaturi despre cum să slăbești și cum să te îmbraci la un interviu, deoarece conform statisticilor, 94% dintre femei și 84% dintre bărbați sunt ținta bătăii de joc în ceea ce privește aspectul fizic la locul de muncă, ceea ce a făcut ca 60% dintre adulți să se rușineze de felul în care arată.