Un gust metalic însoțit de alte simptome poate fi un semnal de alarmă care să arate boli precum diabetul, probleme cu ficatul sau chiar cedare a rinichilor. Chiar și așa, aceste grave probleme de sănătate sunt rareori cauza gustului metalic, ci mai degrabă următoarele motive sunt de vină:
1. Infecție respiratorie - Chiar dacă este temporar, un gust ciudat poate apărea din cauza unor afecțiuni precum sinuzită sau răceală.
2. Anumite medicamente - Anumite grupuri de medicamente sunt absorbite de organism în totalitate, apoi ajung din nou în gură prin salivă. Printre acestea se numără antibioticul tetraciclină, lithium și allopurinol, medicament pentru gută. Alte medicamente, precum antidepresivele, usucă gura și mențin aerul stătut din interior, ceea ce afectează gustul în general.
3. Expunerea la chimicale - Dacă respiri aer contaminat cu mercur vei simți, probabil pentru câteva zile, un gust metalic.
4. Igiena precară - Problemele cavității bucale, cum ar fi cariile, gingivita și paradontoza sunt de obicei provocate de necurățarea corespunzătoare a dinților și nefolosirea aței dentare. Dacă nu este tratat medicamentos de către un medic specialist, gustul metalic astfel instalat va persista.
5. Demența - Demența afectează nervii creierului și îl atinge pe acela responsabil de inducerea gustului. În acest fel, cineva care suferă de această boală poate simți un gust metalic.
6. Suplimentele alimentare - Suplimentele care conțin metale grele precum zinc, crom, fier, calciu sau cupru pot provoca un gust metalic. Se presupune că acest gust trece odată cu stoparea medicamentației sau când organismul procesează suplimentele, dacă însă nu dispare, atunci trebuie să te asiguri că nu iei mai mult decât este cazul.
7. Tratamentele anti-cancer - Chimioterapia și radioterapia pot induce pacienților un gust metalic în gură.