Femeile care fac sex mai des sunt mai puţin predispuse la apariţia prematură a menopauzei, iar potrivit unui studiu recent, factori ce ţin de stilul de viaţă ar putea juca un rol mai important decât am fi crezut în ceea ce priveşte momentul de declanşare a menopauzei.
Studiul, publicat în Royal Society Open Science, a fost realizat pe parcursul a zece ani, timp în care au fost studiate peste 3.000 de reprezentante ale sexului feminin. Rezultatele arată că femeile care au raportat că au avut activitate sexuală săptămânal au fost cu 28% mai puţin expuse riscului de a intra la menopauză comparativ cu femeile care au raportat că ar fi întreţinut relaţii sexuale o dată pe lună sau mai rar, indiferent de vârsta participantelor la studiu.
Megan Arnot, autor al studiului, de la UCL, a subliniat că atunci când femeia nu întreţine relaţii sexuale şi nu există şanse de apariţie a unei sarcini, organismul poate alege să nu investească în ovulaţie. "Poate exista o schimbare biologică la nivel energetic, în care se optează fie pentru a investi energie în procesul de ovulaţie, fie pentru a investi în altă parte, cum ar fi păstrarea energiei pentru a putea avea grijă de nepoţi."
Dintre femeile care au raportat o activitate sexuală săptămânală (64%), 46% începuseră să prezinte simptome vagi de menopauză prematură. Cu toate acestea, abia 10 ani mai târziu, 45% dintre femeile cu activitate sexuală regulată au intrat la menopauză, în mod natural, la vârsta medie de 52 de ani.
Participantele la studiu aveau, la începutul perioadei de cercetare, vârsta medie de 45 de ani şi erau fie căsătorite, fie într-o relaţie stabilă.