Lipsa de somn împiedică abilitatea individului de a opri gândurile neplăcute şi nedorite din a-şi face loc în mintea acestuia, potrivit unui studiu recent.
Autorii studiului susţin că descoperirea poate avea implicaţii pentru oamenii ce suferă de afecţiuni psihice asociate cu gândurile nedorite, precum sindromul de stres posttraumatic, depresia şi schizofrenia.
Studiul realizat la University of York a testat capacitatea participanţilor de a suprima gândurile intruzive atunci când sunt fie privaţi de somn, fie bine odihniţi. Participanţii privaţi de somn au avut cu 50% mai multe gânduri intruzive, comparativ cu subiecţii care s-au odihnit corespunzător.
Autorul studiului, Dr. Marcus Harrington, de la departamentul de psihologie de la University of York a subliniat: "În viaţa de zi cu zi, întâmplări obişnuite ne pot aminti de experienţe neplăcute. De exemplu, o maşină care trece cu viteză pe stradă ne poate aduce amintiri neplăcute despre un accident petrecut în urmă cu mulţi ani. Pentru majoritatea oamenilor, gândurile intruzive dispar repede, însă pentru cei care suferă de afecţiuni precum sindromul de stres posttraumatic, acestea pot fi repetitive, incontrolabile şi stresante. E clar că abilitatea de a suprima gândurile nedorite variază dramatic de la individ la individ, însă până acum factorii care determină această variaţie au fost un mister. Studiul nostru sugerează că lipsa de somn are un impact considerabil asupra abilităţii de a nu lăsa gândurile nedorite să ne pătrundă în minte."
Din păcate, studiul sugerează şi că o serie de gâduri intruzive şi tulburări de natură emoţională venite ca o consecinţă a lipsei de somn ar putea crea un cerc vicios, unde aceste intruziuni supărătoare şi turbulenţele emoţionale pot exacerba tulburările de somn, eliminând astfel odihna atât de necesară pentru recuperare.
Aşadar, este esenţial să prioritizezi odihna cu orice preţ dacă vrei să scapi de stres, anxietate şi gânduri negre!