Psihologii au găsit soluţia pentru o viaţă fericită: Hedonismul te face fericit
Numeroase studii au arătat că autocontrolul ajută la prioritizarea ţelurilor pe termen lung în defavoarea plăcerilor de moment şi că dacă te concentrezi asupra acestui aspect, vei avea o viaţă fericită şi vei obţine succesul mult dorit.
"E cazul să reevaluăm situaţia", spune Katharina Bernecker, cercetător în materie de psihologie motivaţională de la University of Zurich. "Sigur că autocontrolul este important, dar cercetările despre autoreglare ar trebui să acorde la fel de multă atenţie hedonismului sau plăcerii de moment."
Bernecker arată în cadrul acestui nou studiu că această capacitate a individului de a experimenta plăcere şi bucurie contribuie la atingerea fericirii şi satisfacţiei în viaţă la fel de mult ca autocontrolul.
Când hedonismul aduce fericirea, stresul lui "trebuie" distruge plăcerea de moment
Bernecker şi colega ei Daniela Becker de la Radboud University au compus un chestionar pentru a măsura nivelul de hedonism al subiecţilor, adică abilitatea de a se concentra asupra nevoilor imediate şi de a se bucura de plăceri de moment.
S-a ajuns la concluzia că unii oameni sunt distraşi de gânduri intruzive în momentele de relaxare pentru că se gândesc la activităţi sau îndatoriri pe care ar trebui să le rezolve în acel moment. "De exemplu, când te relaxezi pe canapea, te poţi gândi la mişcarea pe care nu o faci în acel moment. Aceste gânduri care subliniază conflictul cu ţelurile pe termen lung subminează nevoia imediată de relaxare", explică Becker. Pe de altă parte, oamenii care se pot bucura pe deplin în acele situaţii tind să aibă o stare de bine în general, nu numai pe termen scurt şi sunt mai puţin predispuşi la a suferi de depresie sau anxietate.
Mai mult nu înseamnă mai bine şi e valabil şi când vrei să fii fericit
"Urmărirea scopurilor hedonice şi a ţelurilor pe termen lung nu trebuie să intre în conflict. Cercetarea noastră arată că ambele sunt importante şi pot fi complementare în vederea atingerii unei stări de bine şi a unei sănătăţi optime. E important să găseşti echilibrul ideal în viaţa de zi cu zi", explică Bernecker.
Deşi se crede că hedonismul, ca variantă opusă autocontrolului, ar fi soluţia uşoară, cercetătorii arată că să te bucuri de o alegere hedonică nu este chiar atât de simplu pentru toată lumea, din cauza sentimentului de vinovăţie.
Rezervă-ţi timp pentru fericire
În contextul actual, mulţi oameni lucrează de acasă, iar mediul pe care de regulă îl asociau cu relaxarea este brusc asociat cu munca. Iar dacă te gândeşti constant la proiectele pe care le ai de rezolvat, vei fi mai puţin capabil să te odihneşti cu adevărat. Prin urmare, pentru a fi fericit, trebuie să îţi planifici cu atenţie ziua şi să separi în mod clar activităţile care au legătură cu propria stare de bine de activităţile profesionale.
Sursa: University of Zurich. "Hedonism leads to happiness." ScienceDaily. ScienceDaily, 27 July 2020.