Citeşte lista următoare şi selectează activităţile care ţi se potrivesc, apoi fă-le parte din rutina ta zilnică. Te vei simţi minunat să vezi cum bifezi zi de zi în lista de obiective realizarea acestora. Chiar dacă faci în mod constant jumătate dintre acestea sau toată lista vei fi oricum pe drumul cel bun.
1. Parchează şi plimbă-te
De foarte multe ori se întâmplă să mergi la birou şi să te învârti în cerc pentru a găsi locul perfect de parcare, dar ţi-ar plăcea să scapi de stres şi să ai mai multă energie? Parchează maşina unde ţi se iveşte, primul loc pe care-l întâlneşti este la fel de bun ca oricare altul, şi mergi pe jos până la birou. Evident, urcă pe scări, nu cu liftul, dacă în clădirea ta există aşa ceva.
2. Îmbunătăţeşte-ţi obiceiurile de seară
Poţi trăi şi fără nu ştiu ce serial, pentru că este mult mai plăcut şi mai sănătos să mergi la plimbare în parc, alături de cineva drag, deoarece îţi întăreşti legăturile sau singură, fiindcă îţi limpezeşti gândurile. Activităţi precum privitul la televizor şi jucatul pe calculator ar trebui să ia cel mult două ore pe zi, iar în loc de asta ai putea să-ţi pui rolele sau să-ţi iei bicicleta şi să ieşi afară cu copiii. Asta le va face şi lor mai bine, ajutându-i să gandească mai bine în timp ce-şi fac temele.
3. Fă-ţi încălzirea înainte să te apuci de exerciţii fizice
Încălzirea este foarte importantă, deoarece reduce riscurile de accidentări. Poţi începe prin a merge din ce în ce mai repede, până la a alerga în adevăratul sens al cuvântului, pentru ca ritmul inimii tale să crească treptat. În stare de repaus muşchii sunt mai reci şi mai contractaţi, ia-o uşor, pentru a le permite să se încălzească şi să se lungească, adaptându-se activităţii pe care o practici.
4. Dansează
Dansează de câte ori ai chef. Fă-o într-un club, la un bal sau chiar în propria sufragerie. Nu trebuie să ai cine ştie ce condiţii pentru a simţii rtimul muzicii şi a intra într-o stare de armonie cu Universul. Îţi trebuie doar puţin spaţiu şi un aparat la care să asculţi, fie el radio, boxele de la calculator, tabletă, mp3 sau telefon. Aşa te vei simţi bine, vei pierde calorii şi vei slabi uşor.
5. După fiecare antrenament fă exerciţii de streching
Alege două sau trei melodii preferate şi ascultă-le în timp ce te întinzi şi nu te opri până ce muzica nu se termină. Orice exerciţiu de streching trebuie să dureze cel puţin 10 secunde. În zece minute de astfel de exerciţii vei avea parte de toate beneficiile posibile.
6. Mişcă-te chiar şi la muncă
Majoritatea adulţilor îşi petrec mai toată ziua aşezaţi într-un scaun la muncă. În fiecare oră ridică-te şi fă 250 de paşi sau cinci minute de streching, iar dacă ai programată o întâlnire încearcă pe cât posibilul să fie undeva în aer liber, că să puteţi vorbi din mers. În plus, în cazul conferinţelor video, stai în picioare, asta îţi va pune sângele în mişcare.
7. Este bine să ai o rutină zilnică, dar această poate suferi mici modificări
Pentru a rămâne motivată este bine să adaugi o dată la două săptămâni câte o activitate nouă. Acest lucru este indicat mai ales pentru că cea mai grea perioadă atunci când ţii dietă sau faci sport sunt primele două săptămâni. Totodată însă, dacă te vei obişnui prea tare cu un anume tip de exerciţii este posibil ca muşchii tăi să nu mai reacţioneze la fel ca la început. Încearcă mai multe ore de aerobic şi mai multe tipuri de activitate fizică, pentru ca organismul să beneficieze de activarea tuturor grupelor de muşchi.
8. Alege scările
S-ar putea ca la început să scoţi flăcări pe nări când ajungi la capăt, dar în timp, corpul îţi va mulţumi. Urcatul scărilor îţi asigură vitalitatea de care ai nevoie de-a lungul zilei.
9. Alege trasee cunoscute
Pentru a-ţi fi mai uşor, alege să-ţi faci abonament la o sala de fitness de pe traseul tău normal. Dacă va fi prea departe nu vei mai vrea să mergi, în schimb, dacă drumul este prea uşor, este posibil să cazi în extrema cealaltă şi să tot amâni momentul. Fă sport înainte sau după muncă şi evită orele de vârf, dacă nu eşti o persoană extrem de sociabilă. Poţi de asemenea strecura activitatea fizică într-o pauză de prânz.
10. Creşte treptat intensitatea antrenamentului
Penttru a monitoriza activitatea fizică poţi purta un pedometru sau să-ţi instalezi o aplicaţie pe telefon. Asta îţi va permite că în două săptămâni să vezi cam câtă mişcare faci, pentru că apoi să poţi creşte treptat numărul de minute active sau intensitatea efortului.
11. Ia gustări sănătoase
Încearcă înainte şi după antrenament să mănânci ceva sănătos şi uşor, cum ar fi fructe şi legume crude, cereale integrale cu lapte semi-degresat, o felie de pâine prăjită cu unt de arahide sau puţină brânză de capră sunt alegerile ideale. Ele vor fi digerate rapid şi nu vor suprasolicita metabolismul.
12. Fă sport în timp ce te uiţi la televizor
Dacă nu te poţi desprinde sub nici o formă de serialul tău preferat, poţi să-ţi cumperi o saltea de yoga acasă şi să faci câteva exerciţii uşoare. Există pe internet suficiente filmuleţe care îţi arată ce şi cum să faci, fără prea multe accesorii, pentru a-ţi optimiza timpul liber. Dacă urmăreşti de câteva ori aceste filmuleţe vei putea apoi să le faci singură, uitându-te la orice altceva.
13. Bea multă apă
Cu cât mai mult şi mai greu lucrezi la condiţia ta fizică cu atât vei simţi neovia să te hidratezi mai des. Ţine aproape o sticlă de apă şi bea câte puţin de fiecare dată când o vezi, deoarece odată instalată senzaţia de sete înseamnă că eşti deja puţin deshidratată. Asigură-te că înlocuieşti apa pe care o pierzi prin transpiraţie, fiindcă organismul tău are nevoie.
14. Sari peste desert
Poţi sări liniştită peste desert şi să îl înlocuieşti cu o plimbare. Astfel, poţi obţine mai mult timp alături de cei dragi şi te vei alege cu mai puţine calorii ingerate.
15. Păstrează echilibrul în viaţa ta
Încearcă să te linişteşti, nu toate relele ţi se întâmplă ţie şi lumea nu se destramă dacă plasezi din responsabilităţi altcuiva. Plănuieşte din timp ce vrei să faci de-a lungul unei zile şi fă întâi lucrurile cu adevărat importante, pentru a nu-ţi încarcă programul cu lucruri inutile. Relaxează-te!
Ce sa faci pentru a fi mai sănătoasă
Îmbunătăţirea vieţii se realizează doar dacă faci ceva în acest sens.