Citește în continuare ce elemente nutriționale nu trebuie să-ți lipsească din meniu, respectiv 5 alimente care te ajută să combați afecțiunile degenerative și 3 pe care ar fi mai bine să le eviți.
Alimente pentru sănătatea creierului
1. Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în flavonoide benefice creierului uman și de-a lungul unui studiu ce a durat 20 de ani, în care mii de oameni au consumat diverse fructe, cercetătorii au descoperit că cei care mâncau mai ales fructe de pădure aveau o rată de declin mental mai mică. Deci trebuie să adaugi în alimentația ta mai multe afine, mure, zmeură și merișoare.
2. Legume cu frunze verzi
Legumele sunt bune pentru sănătate pe mai multe planuri, datorită folaților, flavonoidelor, vitaminei E și a carotenoidelor. În plus, legumele cu frunze verzi, precum spanacul, salata și pătrunjelul, sunt cele mai bune opțiuni când vine vorba despre încetinirea îmbătrânirii, așa să nu uita să incluzi câte o salată la fiecare masă.
3. Nuci pe post de gustare
În loc de dulciuri și covrigi, mai bine alegi o mână de nuci și semințe crude pe post de gustare, deoarece acestea sunt bogate în vitamina E, ce ajută la funcționarea corectă a creierului. În plus, datorită grăsimilor sănătoase, a fibrelor și a antioxidanților, ele te ajută să-ți menții sănătatea la modul general. De asemenea, mai poți încerca un amestec de nuci și semințe cu fructe de pădure, de preferat proaspete, dar merg și confiate.
4. Ulei de măsline
Uleiul de măsline este principalul aliat în dieta mediteraneană, iar medicii recomandă limitarea consumului de alte uleiuri sau unt, dar includerea în alimentația a uleiului de măsline extra virgin, deoarece acesta acționează precum un protector împotriva demenței.
5. Pește cel puțin o dată pe săptămână
Studiile arată că persoanele aflate peste vârsta de 65 ani, care mănâncă pește în mod constant, au rezultate mai bune la testele de memorie, în comparație cu oamenii care preferă carnea. Acest lucru se datorează faptului că peștele conține grăsimi sănătoase, vitamina B6 și vitamina B12, beneficie pentru creier.
Alimente de evitat
1. Carnea în general, mai ales cea roșie
Organismul tău își poate sustrage proteinele și din alte sure în afară de carne, iar experții îți recomandă să reduci consumul de carne pe cât posibilul și pentru proteine să mănânci mai multă linte, boabe se soia și fasole, care mai conțin și multe fibre și vitamine din complexul de B-uri.
2. Unt, margarină, brânză
Conform medicilor, consumul de brânză grasă trebuie diminuat, dacă vrem să reducem riscul apariției demenței, iar același lucru se aplică untului și margarinei, pe care le poți înlocui cu ulei de măsline.
3. Sare și zahăr
Dacă vrei să-ți îmbunătățești funcțiile creierului și să reduci pe cât posibilul riscul declinului cognitiv, atunci trebuie să eviți consumul de zahăr și sare, care în timp pot provoca diabet, Alzheimer și creșterea tensiunii, ceea ce duce în final la un atac cerebral.
Ce să mănânci și ce nu, ca să eviți boala Alzheimer
Există multe lucruri care te ajută să-ți menții tinerețea creierului, iar dieta este un factor ce te ajută să diminuezi riscurile apariției demenței și bolii Alzheimer.