În studiul menționat au fost urmărite 270 de persoane considerate normale din punct de vedere congnitiv, adică nu prezentau semne de afecțiuni psihice, dar aveau vârste cuprinse între 62 și 90 de ani. La acești participanți s-a testat nivelul unei proteine numite amyloid beta, care este adesea legată de boala Alzheimer și s-a descoperit că cei cu un nivel ridicat al acestei proteine aveau de fapt și crize de anxietate, ceea ce sugerează că anxietatea nu este neapărat cauzează demența ci este mai degrabă un simptom al ei. Această descoperire înseamnă că oamenii pot fi testați acum mai devreme pentru a împiedica bolile psihice să se manifeste, deoarece cu tratamentul adecvat primit din timp, omul poate trăi liniștit. Noile descoperiri oferă astfel ocazia suferinzilor să se pregătească din timp pentru ceea ce urmează.
Cu toate acestea, se poate ca cele două să nu aibă de fapt nici o legătură, deoarece chiar dacă s-a descoperit că persoanele în vârstă sunt mai anxioase decât tinerii, acest lucru poate fi atribuit tocmai faptului că suferă deja de anumite forme ale demenței. Trebuie așadar efectuate mai multe studii în domeniul neurologic și comportamental, pentru a ajunge la o concluzie clară.
În ceea ce privește Alzheimerul s-a putut observa deja că această boală se manifestă precum o infecție ce trece din neuron în neuron și se întinde în tot creierul, până când atacă funcțiile locomotore și memoria. În plus, creierul pare a nu fi singurul organ legat de această problemă, deoarece proteina amyloid beta se găsește și în sânge și mușchi.
Riști să faci Alzheimer daca suferi de...
Un studiu realizat recent despre funcționalitatea creierului uman a scos la iveală faptul că tinerii care suferă de anxietate riscă să aibă Alzheimer la bătrânețe.