Deşi cofeina este în general acceptată ca fiind sigură pentru consumul cu moderaţie, există unele beneficii solide care te vor convinge să renunţi la ceaşca de cafea, băuturile energizante, la ceaiul verde sau negru, la băuturile carbogazoase pe bază de cofeină, etc.
1. "Sparge" dependenţa
În cazul celor mai mulţi oameni, cofeina este o substanţă care creează dependenţă până la un anumit grad, deşi unele persoane ar descrie cafeaua ca fiind "o dependenţă extrem de mare". Atunci când depinzi de o substanţă pentru a funcţiona normal sau chiar pentru a te menţine trează, aceste lucruri se pot transforma într-un cerc vicios.
Renunţând la cofeină sau la cafea, vei rupe cercul vicios şi te vei elibera de nevoia de a consuma zilnic acest "drog" pentru a funcţiona normal.
2. Economii financiare
Costurile unei dependenţe de cofeină pot însuma până la mii de lei pe an, iar odată ce vei renunţa la cafea, vei economisi mai mulţi bani.
3. Scade tensiunea arterială
Cofeina poate să îţi crească tensiunea arterială cu câteva unităţi şi chiar mai mult în cazul unor persoane. Însă dacă vei renunţa la cafea sau cofeină, acest obicei sănătos poate să îţi scadă tensiunea arterială şi îţi va împiedica inima să lucreze din greu.
4. Un somn mai bun
Cofeina poate reduce semnificativ cantitatea şi calitatea somnului. Iar dacă bei cafea sau băuturi energizante la ore târzii din timpul zilei, acest obicei poate interacţiona cu orele de somn şi cu cât de repede adormi.
Chiar şi oamenii care nu au consumat o băutură pe bază de cofeină după ora 12.00 ziua au raportat o mai bună calitate a somnului după ce au renunţat la cafea.
5. O mai bună dispoziţie
Cofeina alterează starea de spirit. Multe persoane raportează că s-au simţit morocănoase şi ţâfnoase până când şi-au consumat cafeaua de dimineaţă, iar alte persoane au recunoscut că s-au simţit letargice atunci când efectul cofeinei a început să dispară după-amiaza.
6. Scade anxietatea
Mulţi oameni au recunoscut că băuturile cu cofeină le-au crescut nivelul de anxietate. Acest lucru are de-a face cu modul în care cofeina stimulează glandele suprarenale. Renunţarea la cafea sau cofeină te poate face să te simţi mai puţin anxioasă, în special dacă eşti predispusă la probleme de anxietate.
7. Mai puţine dureri de cap
Cofeina este un factor major care declanşează durerile de cap. Orice schimbare produsă în consumul tău zilnic de cafea poate produce o durere de cap tocmai din cauza scăderii nivelului de cofeină.
8. Mai puţine drumuri până la baie
Băuturile cofeinizate te fac să urinezi mult mai des, iar în cazul unor oameni poate determina chiar incontinenţă urinară. Cofeina, de asemenea, stimulează musculatura netedă a colonului, ceea ce face ca aceşti muşchi să se contracte. Dacă renunţi la cafea, acest lucru va reduce nevoia de a folosi baia atât de des, în special dimineaţa.
9. Dinţi mai sănătoşi
Cafeaua şi ceaiul pot păta dinţii, iar băuturile energizante acidulate şi dulci erodează smalţul dinţilor şi pot provoca apariţia cariilor dentare. Eliminând aceste băuturi din alimentaţia ta, acest lucru va duce la dinţi mai albi şi mai sănătoşi.
10. O dietă mai sănătoasă
Cafeaua îmbuteliată, ceaiurile verzi sau negre, băuturile energizante şi alte sucuri cu cofeină conţin adeseori un sortiment de conservanţi conceput pentru a le oferi o valabilitate mai mare. Aceşti conservanţi pot avea efecte adverse asupra sănătăţii, iar unii conservanţi au fost chiar interzişi în unele ţări.
Băuturile energizante fără zahăr şi sucurile acidulate cu cofeină conţin îndulcitori artificiali care, de asemenea, îţi pot afecta în mod negativ sănătatea.
11. Cofeina va funcţiona din nou în cazul tău
Consumând cofeină în fiecare zi va determina rapid organismul să câştige o toleranţă. Aceeaşi doză de cofeină poate determina o persoană să aibă o senzaţie de normalitate în loc să se simtă euforică odată ce a consumat cafea sau cofeină.
Renunţând la substanţă, îţi resetezi toleranţa corpului la cofeină, permiţându-i să funcţioneze cu adevărat bine în rarele ocazii în care chiar ai nevoie de cafea.
12. Interacţiuni posibile cu unele medicamente
Cofeina poate interacţiona cu alte medicamente, făcându-le să nu funcţioneze aşa cum ar trebui, chiar dacă tu le administrezi corect. Renunţând la cofeină, vei elimina acest risc, iar medicamentele îşi vor face efectul. (Via.)