Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci prea mult?
Depinde cât de des mănânci prea mult
Cercetătorii de la Centre for Nutrition, Exercise and Metabolism de la University of Bath au comparat efectele mâncatului normal (până când simţi că te-ai săturat) şi mâncatului excesiv (până când nu mai poţi să înghiţi absolut nimic).
S-a ajuns la concluzia că voluntarii, bărbaţi sănătoşi cu vârste între 22 şi 37 de ani, au consumat de două ori mai multă pizza atunci când au exagerat cu mâncatul, dublând aportul caloric. Cu toate acestea, nivelul nutrienţilor din sânge s-a menţinut în parametri normali.
Acest lucru, spun cercetătorii, arată că dacă o persoană sănătoasă face din când în când excese alimentare, nu există consecinţe negative imediate în ceea ce priveşte pierderea controlului metabolic.
Aaron Hengist, cercetător şi lider al acestui studiu, a explicat că organismul se descurcă extraordinar când se confruntă brusc cu un exces de calorii. "Oamenii sănătoşi pot să mănânce de două ori mai mult decât pot de fapt şi să gestioneze eficient acest surplus iniţial enorm de energie."
Cu toate acestea, dacă mănânci prea mult constant, pe termen lung, excesele alimentare duc, aşa cum probabil ştii, la obezitate, diabet de tip II şi boli cardiovasculare.
În cadrul studiului, subiecţii au mâncat peste 3000 kcal, echivalentul a aproximativ o pizza şi jumătate. Unii dintre ei au reuşit chiar să consume două pizza mari dintr-un foc, iar alţii au ajuns chiar la două şi jumătate.
Rezultatele au arătat ce se întâmplă în organism după ce mănânci prea mult, dacă eşti sănătos:
- Nivelul zahărului din sânge nu au crescut mai mult decât după o masă obişnuită.
- Nivelul de insulină din sânge a fost cu 50% mai mare decât normal. Firesc, având în vedere că este un hormon eliberat de organism pentru a controla nivelul glucozei din sânge.
- Lipidele din sânge (trigliceridele şi acizii graşi) au fost doar puţin mai multe, având în vedere că s-a consumat de două ori mai multă grăsime decât ar fi normal. Acest aspect este interesant pentru că studii anterioare arătau cum lipidele cresc proporţional atunci când sunt consumate cantităţi mici până la moderate de grăsime.
- Hormonii care sunt eliberaţi de intestine pentru a stimula secreţia de insulină şi pentru a spori sentimentul de saţietate (GLP-1 şi Peptida YY)au fost cel mai mult influenţaţi de excesele alimentare.
Alte consecinţe ale exceselor alimentare
La patru ore după ce au mâncat prea mult, participanţii la studiu s-au simţit obosiţi şi letargici, raportând că nu ar mai mânca nimic altceva, nici măcar dulciuri. Acest rezultat a fost surprinzător, întrucât centrii cerebrali ai plăcerii şi recompensei cer, de regulă, alimente specifice, astfel că un consum de pizza nu este neapărat asociat cu eliminarea poftei de dulce - acesta fiind probabil motivul pentru care întotdeauna pare că există loc pentru desert.