Dacă alegi un mic dejun consistent în detrimentul unei cine copioase, vei reuşi să ţii departe obezitatea şi să îţi ţii sub control nivelul zahărului din sânge, potrivit rezultatelor unei cercetări recente, publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ce apaţine de Endocrine Society.
Organismul consumă energie când digeră alimentele, pentru a absorbi, digera, transporta şi stoca nutrienţii. Acest proces, numit termogeneza postprandrială, este un reper pentru buna funcţionare a metabolismului şi diferă în funcţie de ora la care consumi alimentele.
"Rezultatele noastre arată că alimentele consumate la micul dejun, indiferent de aportul lor caloric, declanşează o termogeneză postprandrială de două ori mai intensă decât în cazul aceloraşi alimente consumate la cină", arată Juliane Richter, autorul studiului, de la University of Lubeck, din Germania.
"Această descoperire este semnificativă pentru toată lumea, întrucât subliniază importanţa unui mic dejun consistent", a mai adăugat autorul studiului.
Rezultatele studiului au mai arătat şi că un mic dejun sărac în calorii sporeşte apetitul pe timpul zilei şi creşte frecvenţa apariţiei poftei de dulce.
"Recomandăm atât pacienţilor cu obezitate, cât şi celor sănătoşi, să consume un mic dejun cu un aport caloric generos mai degrabă decât o cină consistentă pentru a favoriza procesul de slăbire şi pentru a preveni apariţia bolilor metabolice", a completat Richter.