Ce se întâmplă în organismul tău dacă consumi fistic, află mai jos:
1. Reglează nivelul de colesterol și menține sănătatea inimii
Fisticul are capacitatea de a reduce colesterolul. De exemplu, într-un studiu (link direct studiu) cercetătorii au analizat 28 de adulți ale căror niveluri de colesterol LDL le depășeau pe cele considerate normale, dar altfel erau relativ sănătoși. Subiecții care au consumat fistic de două ori pe zi și-au redus nivelul LDL până la sfârșitul studiului.
Studiul de mai sus indică și faptul că fisticul, deoarece reduce colesterolul rău LDL - un factor imens de risc pentru bolile coronariene – este bun și pentruj sănătatea inimii.
2. Ajută la menținerea greutății corporale
Fisticul este o alegere excelentă în gustări atunci când încercați să ajungeți și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Grăsimile sănătoase, fibrele și proteinele nutritive din fistic vă fac să vă simțiți plin, între mese. Atenție, însă, are 562 de calorii la 100 de grame, așa că nu e bine să mâncăm mai mult de 30 de grame pe zi, potrivit dcmedical.ro.
3. Asigură menținerea sănătății ochilor
Fisticul promovează sănătatea ochilor întrucât conține luteină (un carotenoid esențial pentru ochi) și zeaxantină (unul dintre cele doi carotenoizi xantofili primari conținuți de retina oculară). Aceste două componente, cunoscute sub numele de carotenoizi, sunt singurele două găsite în retină și cristalinul ochiului. Acestea pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, precum și a cataractei.
4. Îmbunătățește funcția sexuală
Datorită cantității mari de arginină pe care o conține, fisticul are capacitatea de a îmbunătăți vitalitatea sexuală. De exemplu, într-un studiu din 2011, cercetătorii au examinat bărbați căsătoriți cu vârste cuprinse între 38 și 59 de ani care aveau disfuncție erectilă. Ei au descoperit că acești bărbați au avut îmbunătățiri ale stării după ce au început să consume fistic.