Lipsa de somn influențează sănătatea și calitatea vieții în general, fie că este cauzată de o altă problemă de sănătate sau de prea mult stres, dar din păcate, tulburările de somn au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii ani și ne fac să ne simțim foarte obosiți în timpul zilei. În acest sens, aproape 30% dintre adulți dorm mai puțin de 6 ore pe noapte și doar în jur de 30% dintre elevii de liceu dorm cel puțin 8 ore, indiferent că este vorba despre o zi de weekend sau din timpul săptămânii. Cauzele principale ale acestor probleme sunt următoarele:
1. Stres și anxietate
Stresul influențează calitatea vieții în multe feluri și nu-ți permite să dormi, chiar dacă stai întinsă pe pat. Dacă dormi prea puțin noaptea, producția hormonilor de stres continuă până când ai parte de un somn adânc, în timpul căruia se eliberează din creier alte chimicale ce opresc acești hormoni.
2. Alergii și alte probleme respiratorii
Problemele precum astmul, răcelile și alte boli cronice te fac să respiri greu noaptea, ceea ce scade calitatea somnului.
3. Dureri cronice
Este foarte dificil să adormi când ai frecvent parte de dureri, care odată ce închizi ochii ajung să te trezească în mijlocul nopții.
4. Urinare frecventă
Dacă o persoană trebuie să se ducă de mai multe ori pe noapte la toaletă, acest lucru îi perturbă somnul, ceea ce duce și la un dezechilibru hormonal.
Semne și simptome ale problemelor cu somnul
- somnolență diurnă;
- lipsa puterii de concentrare;
- întârzierea instalării somnului;
- adormirea la volan;
- respirație sacadată;
- nevoia de mișcare pentru a putea adormi;
- reacții întârziate;
- emoții necontrolate.
Cum se tratează
Problemele cu somnul ajung să facă o persoană să fie disperată și să încerce chiar și somnifere, dar studiile arată că folosirea medicamentelor este inutilă pe termen lung. Primul pas în astfel de cazuri este să se identifice exact simptomele și afecțiunea, pentru a se putea oferi un tratament adecvat și a schimba stilul de viață. Ceea ce mai ajută este descoperirea tehnicilor de relaxare și efectuarea unor ședințe de terapie, deoarece somnul poate fi perturbat de alte probleme emoționale, printre care anxietatea, stresul și depresia. De aceea trebuie încercate tehnici precum meditația, dezvoltarea imaginației și exerciții de respirație. Însă pentru foarte multe persoane, s-a dovedit eficientă ascultarea de podcasturi și restricționarea activităților permise în dormitor.
Dacă vrei să dormi mai mult și mai bine, încearcă să diminuezi cantitatea de apă pe care o bei înainte de a te duce la culcare, să bei mai puțină cafea, mai puțin alcool, să fumezi mai puțin și să iei cine mai sănătoase.