Un studiu recent publicat în revista de specialitate „Indoor Air” subliniază faptul că oamenii dorm mai bine în camere aerisite corespunzător, fie că este vorba despre o fereastră deschisă sau despre o ușă și că aceștia se trezesc de mai puțin ori pe noapte, datorită faptului că nivelul de dioxid de carbon e mai mic.
Putere de concentrare mai mare
Alte cercetări asusțin ideea că o încăpere bine aerisită, cu un univel mai mic de dioxid de carbon, asigură un somn mai odihnitor și oamenii se trezesc mai relaxați, mai odihniți și cu o putere de concentrare mai mare, ceea ce îi face să aibă rezultate mai bune la testele de logică, față de cei care dorm cu toate geamurile și ușile închise. Acest lucru se întâmplă deoarece camerele aerisite au mai mult oxigen, care asigură creierului energie zi și noapte, să proceseze toate informațiile primite.
Efectele aerisirii asupra eficienței sportive
Există destul de puține cercetări care să fi studiat legătura dintre aerul proaspăt și performanțele atletice, însă unii experți consideră că un somn de calitate, respectiv expunerea nocturnă la aer curat, are un impact pozitiv asupra performanțelor fizice, dar și asupra celor cognitive.
Implementare
Poți încerca să dormi câteva nopți cu geamurile deschise, pentru a vedea mai întâi ce efecte are acest lucru asupra somnului tău, dar încearcă, cel puțin pentru început, să le deschizi doar un pic, nu complet, pentru a minimiza pătrunderea luminii și a zgomotelor. Ține cont însă că în timpul perioadelor foarte călduroase, acest lucru doar îți va încinge dormitorul și mai mult, iar dacă locuiești pe lângă calea ferată, chiar la stradă, lângă un departament de pompieri sau relativ apoape de aeroport, zgomotul îți va perturba de fapt somnul. În plus, iarna este mai bine să aerisești înainte de culcare, ca să nu îngheți de frig noaptea.
Dacă din diverse motive nu vrei să deschizi geamul, lasă măcar ușile din casă deschise, astfel încât să circule aerul și să nu se creeze efectul de seră în dormitor.
Descoperă cât de bine este să dormi cu geamul deschis
Dacă ți se pare că dormi mai bine când lași geamurile deschise în timp ce afară este frig, trebuie să știi că nu e doar imaginația ta. Cercetările arată că oamenii au parte de un somn mai calitativ atunci când lasă aerul proaspăt să circule prin încăpere.