Dacă ai răspuns cu „da” la oricare dintre întrebările de mai sus, atunci înseamnă că încerci din greu să nu mai pui totul la îndoială, pentru a-ți putea trăi viața.
Este un simptom, nu o boală
O serie de tulburări de anxietate te fac să te gândești prea mult înainte de a lua o decizie, ceea ce înseamnă că în creier se activează aceeași parte responsabilă și de frică. Unele dintre diagnosticurile puse sunt traumă, panică, anxietate de separare, anxietate socială, fobie și stres post traumatic.
Ce te face să te gândești prea mult
De exemplu, o persoană care suferă de anxietate socială este adesea pusă în situația de a face sau nu ceva abia după ce a luat în calcul toate avantajele și dezavantajele, iar în acest caz poate apărea anxietatea de a fi anxios. Acest mod de a fi poate face parte din personalitatea cuiva sau se poate manifesta oricând în timpul vieții unei persoane, care încearcă mereu să ia cele mai bune decizii pentru un viitor liniștit. De asemenea, te poți gândi prea mult la lucruri care nici măcar nu s-au întâmplat încă, cum ar fi o întâlnire cu cineva important sau dacă vei trece sau nu un examen, ceea ce creează în mintea ta un scenariu fantastic.
Experiența este diferită pentru fiecare în parte, dar toată lumea se confruntă la un moment dat cu așa ceva și ceea ce este comun e imposibilitatea de a controla gândurile și emoțiile negative, ceea ce afectează calitatea vieții. Socializarea devine dificilă, hobby-urile devin o povară și productivitatea scade. Pe lângă acestea, pentru a identifica dacă pierzi prea mult pe analizarea oricăror variante, gândește-te dacă:
1. Nu poți dormi
Nici măcar în timpul somnului nu poți să-ți calmezi gândurile și devii agitată, apoi apar chiar și gândurile obsesive tocmai cu privire la faptul că nu poți dormi.
2. Te simți extrem de obosită
Suferi de oboseală cronică tocmai pentru că nu dormi bine noaptea din cauza gândurilor obsesive.
3. Te refugiezi în alcool sau droguri
Psihologii sunt de părere că majoritatea celor cărora le ia foarte mult timp să se decidă asupra unui lucru sunt consumatori de alcool și droguri, deoarece încearcă doar să pună pauză gândirii, neavând încredere în abilitatea proprie de a-și regla emoțiile.
4. Te gândești deseori că vei da greș în tot ceea ce faci
Perfecționista din tine nu se poate gândi decât la cât de mari sunt șansele să greșești ceva, iar această frică de eșec te sabotează înainte de orice, ea fiind însăși cauza eșecului tău, nu abilitățile pe care le ai sau nu. De asemenea, această frică te împiedică să înveți din propriile greșeli.
5. Nu ai încredere în tine
N-ai încredere că poți face ceva singură, nu crezi că te-ai îmbrăcat adecvat situației, crezi că ceea ce ai putea spune tu ar înrăutăți o situație și ai adesea nevoie de confirmarea celor din jur.
6. Te obsedează viitorul
Te gândești mai mult la ce ar putea merge rău și nu mai apreciezi ceea ce ai realizat până acum.
7. Ai migrene
Ca urmare a faptului că ești stresată și dormi prea puțin, ajunge să te doară capul, în special în zona tâmplelor și simți cum ai ceafa înțepenită. Acestea sunt semne pe care corpul tău ți le transmite în ideea că trebuie să te relaxezi.
Cum să oprești acest proces
În condițiile în care oricum este vorba despre un cerc vicios, trebuie să ai răbdare până înveți cum să te controlezi și iată șase moduri în care poți depăși situația:
1. Conștientizează că ești anxioasă
Este foarte important să te întrebi ce se întâmplă de fapt cu tine în acele momente și ce provoacă această gândire obsesivă. Fii atentă la tine, pentru a putea observa ce și când gândești negativ, apoi notează-ți undeva tot ce-ți trece prin minte.
2. Gândește în perspectivă
Câteodată, când îți lași imaginația să zburde, trebuie totuși să te gândești dacă lucrul respectiv va mai fi important peste câțiva ani sau câteva luni. Probabil că ceea ce te îngrijorează acum este ceva trecător și nu merită să te stresezi.
3. Ia pauze
Dacă simți că gândurile tale îți acaparează cea mai bună parte a ta, atunci cel mai bine e să iei o pauză și să respiri adânc. Te va ajuta dacă îți aloci 30 de minute pe zi pentru a medita asupra unor lucruri sau o oră în care să citești ceva pe placul tău și 20 de minute pentru o plimbare liniștită prin parc.
4. Minimalizează impactul emoțional
Setează-ți ție și celor din jurul tău anumite limite, pentru a putea ține tensiunea la depărtare. De exemplu, dacă unul dintre lucrurile care te face să-ți pierzi mințile este ceea ce vezi sau citești pe Facebook, limitează timpul pe care-l petreci pe social media.
5. Folosește afirmații pozitive
Acest obicei te va ajuta să scapi de negativismul din viața ta. De exemplu, îți poți spune că nu ești sclava gândurilor tale sau că de astăzi vei fii mai fericită. Pentru a spune acest lucru nu ai nevoie de un loc anume, dar cel mai bine funcționează dacă îți poți vedea reflecția în oglinda de la baie, în vitrina unul magazin sau măcar în ecranul monitorului.
6. Fă mai mult sex
Cercetătorii spun că în timpul sexului se eliberează hormonii binelui, iar nivelurile de oxitocină și endorfine cresc, ceea ce te scapă de stres și te face să dormi mai bine.
7. Ai răbdare și trăiește în prezent
Dacă trăiești clipa te vei simți mai liberă și te vei putea bucura de viața pe care o ai. De asemenea, te ajută să trăiești mai bine conștientizarea faptului că nu poți controla totul și chiar dacă aștepți un viitor mai bun, ca orice om de altfel, totul începe prin a te schimba pe tine și a vedea partea plină a paharului.
Ce trebuie să știi dacă îți ia prea mult să te decizi asupra unui lucru
Te trezești adesea că iei la analizat fiecare lucru mărunt înainte să faci ceva? Simți că-ți pierzi mințile și nu mai poți face nimic? Simți că te gândești prea mult la anumite lucruri și acest lucru îți distruge viața?