Pentru gem aveți nevoie de o jumătate de kilogram de dude, 250-300 grame de zahăr și puțină zeamă de lămâie (opțional).
Mai întâi dudele trebuie spălate foarte bine și apoi se curăță (li se scot codițele). Sfatul nostru este să folosiți mănuși pentru că zeama de dude pătează.
După ce au fost curățate se pun la fiert. Se adaugă puțină zeamă de lămâie, dacă doriți. Atenție, trucul este că nu se pune deloc apă. Dudele sunt foarte zemoase și vor lăsa imediat suc. Se fierb la foc mic și nu uitați ca din când în când să amestecați în oală.
Se fierb până când siropul începe să scadă, apoi se pune zahărul. Se poate adăuga și mai puțin zahăr, dacă fructele sunt foarte dulci. Se dă din nou la fiert, amestecând în continuare. Când dulceața începe să se lege se ia de pe foc.
După ce s-a răcit, dulceața poate fi pusă în borcane și păstrată sau consumată imediat, potrivit Fanatik.ro.