Un studiu de specialitate a analizat apetitul oamenilor în funcție de vârsta lor, iar rezultatele acestuia te vor ajuta să slăbești.
Prima vârstă: 0 - 10 ani
Obiceiurile alimentare deprinse în această perioadă vor persista și la vârsta adultă, iar un copil obez sau supraponderal este posbil să devină un adult obez, dacă părinții nu au grijă. De aceea, este important să obișnuiești copiii cu cât mai multe gusturi, texturi și culori în farfurie, ca mai târziu să nu respingă nimic. Conform studiilor, copiii au aceleași obiceiuri alimentare ca și părinții, așa că mediul în care trăiesc ar trebui să fie armonios, sănătos și echilibrat, iar cei mici ar trebui să aibă control asupra propriilor porții.
A doua vârstă: 11 - 20 ani
În timpul pubertății și adolescenței, hormonii sunt influențați de apetitul crescut, iar un tânăr își adaptează relația cu mâncarea. Această perioadă este foarte importantă pentru a determina viitoarele obiceiuri alimentare. Fără o îndrumare corespunzătoare, tinerii tind să se îndrepte către alimente nesănătoase, ale căror consecințe le simt abia mai încolo. Cercetătorii au descopeirt că tinerele sunt mai predispuse la diverse carențe în această perioadă, deoarece acum se dezvoltă sistemul reproducător.
A treia vârstă: 21 - 30 ani
La vârsta adultă, schimbările alimentare pot duce la îngrășare, iar kilogramele acumulate se dau apoi cu greu jos. La această vârstă, organismul transmite semnale puternice de a mânca atunci când ți-e foame și să refuzi mâncarea atunci când ești plină. În studiul menționat se explică acest fenomen prin numărul mare de schimbări fizice și psihice ce au loc la această vârstă și influențează apetitul. În această perioadă, este important să-ți asculți organismul și să îi dai timp semnalului de sațietate să ajungă la creier. Poți obține acest lucru alegând alimente bogate în fibre și proteine, care te vor mulțumi pentru mai mult timp, spre deosebire de cele bogate în zahăr și grăsimi.
A patra vârstă: 31 - 40 de ani
În acest moment al vieții începe să se vadă efectul stresului, ceea ce duce fie la creșterea apetitului fie la diminuarea lui. În acest sens, unele trăsături de personalitate, precum perfecționismul, influențează obiceiurile alimentare. Acum este cel mai important să renunți la alimentele nesănătoase, întrucât metabolismul tău încetinește. De exemplu, evită tonomatele de dulciuri și gustări de la muncă și înlocuiește gustările calorice cu unele mai sănătoase.
A cincea vârstă: 41 - 50 de ani
În timpul acestei perioade este foarte dificil să mai schimbi ceea ce nu a fost deja schimbat, deoarece mintea îți dictează dacă ai sau nu nevoie de o dietă mai sănătoasă și mai mult sport. Conform Organizației Mondiale de Sănătate, acum apar problemele de sănătate din cauza alimentației dificitare, respectiv tensiunea, colesterolul și diabetul. Posibilele schimbări trebuie orientate așadar către îmbunătățirea calității vieții, până nu este prea târziu.
A șasea vârstă: 51 - 60 de ani
De la 50 de ani în sus masa musculară începe să scadă vertiginos, deoarece, în general, oamenii nu mai sunt activi și asimilează mai greu nutrienții, iar instalarea menopauzei la femei grăbește acest proces. Acum este cel mai important să ai o dietă sănătoasă și bogată în proteine. Cu toate acestea, mesele simple sunt adesea înlocuite de unele mai grele, din cauza lipsei de timp și a scăderii poftei de mâncare.
A șaptea vârstă: de la 61 de ani în sus
La bâtrânețe, corpul devine fragil și pierzi în greutate fără să vrei, din cauză că nu mai ai poftă de mâncare, iar experiența de a mânca devine mai mult una socială. Lucruri precum pierderea celor dragi și lipsa resurselor, te împiedică să te mai bucuri de mâncare. În plus, acum e mai greu să mesteci , dar dacă vrei să trăiești mai mult, trebuie să-ți menții o nutriție echilibrată.
Cele 7 vârste ale apetitului tău, de care trebuie să ții cont dacă vrei să slăbești
Una dintre cele mai complicate relații pe care le ai este cu mâncarea, deoarece nu mănânci întotdeauna doar pentru că ți-e foame ci și din cauza influențelor reclamelor și ale anturajului.