Există mai multe tipuri de artrită, printre care și osteoartrita, care afectează încheieturile suprasolicitate sau artrita reumatoidă, care este o boală autoimună. Tocmai pentru că există peste 100 de afecțiuni sub această denumire generică, de obicei, pacienților suferinzi de artrită nu li se recomandă un meniu special, dar unii cercetători sugerează includerea alimentelor anti-inflamatorii în dietă, pentru a reduce măcar durerile.
1. Pește gras și ulei de pește
Peștele de apă rece este o sursă extraordinară de acizi grași polisaturați omega-3, iar în acest sens, cele mai bune tipuri de pește sunt somonul, macroul și sardinele, care ajută la reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea funcționării creierului, scăderea riscului de afecțiuni cardiace și diabet.
2. Fructe colorate
Foarte bune în acest sens sunt afinele, care conțin antioxidanți importanți, multe vitamine, minerale și flavonoizi, dar și merele sunt foarte sănătoase, ele fiind bogate în fibre și diminunând poftele de snaksuri nesănătoase. Cireșele sunt și ele foarte epreciate pentru proprietățile antioxidante, alături de struguri și ananas, fructe bogate în nutrienți și bromelanină, care luptă împotriva osteoartritei și a artritei reumatoide. În funcție de cine le cataloghează, roșiile sunt și ele bogate în antioxidanți și licopren, cele gătite fiind mult mai bune, dar organismul mai tânjește și la vitamina C din citrice.
3. Nuci
În această categorie intră nucile, caju-ul, migdalele, fisticul, alunele de pădure, toate fiind bogate în omega-3, fibre, proteine și grăsimi.
4. Rădăcinoase
Ghimbirul și usturoiul au puternice efecte antiinflamatorii, ce ajută la scăderea tensiunii și preveniferea afecțiunilor coronariene.
5. Cereale integrale
Proteinele din cerealele integrale reduc inflamațiile, iar bulgurul și quinoa au mulți nutrienți și multe fibre. În plus, este mai bine să folosești în alimentație cerealele integrale în detrimentul produselor cu făină albă, printre cele mai bune alternative numărânduse ovăzul și orezul brun.
6. Ceai verde
Ceaiul verde este folosit la scală largă în toată lumea, deoarece este bogat în nutrienți și antioxidanți, care reduc inflamațiile și durerile articulare.
7. Ciocolata neagră
Aceasta este bogată în antioxidanți ce reduc inflamațiile și cu cât mai mare este procentul de cacao din ciocolată cu atât mai puternic efectul antiinflamator. Aceasta trebuie însă aleasă fără adaos de grăsimi și zahăr.
8. Brassica și broccoli
Brassica rapa este o specie din familia Brassicaceae. Ea este o plantă cultivată pe scară largă pentru frunzele și rădăcinile oleaginoase, mugurii fiind folosiți în industria alimentară din sudul Italiei, Puglia, ca cimedirape. Acestea sunt utilizate pentru gătirea pastelor de casă numit „orecchiette” („urechi mici”). Brassica este de fapt un gen de plante din familia muștarului, iar membrii genului sunt cunoscuți sub formă de legume crucifere, adică varză sau plante de muștar. Culturile din acest gen se numesc uneori și culturi de cole - derivate din latinescul „caulis”, care denumește tulpina unei plante.
9. Uleiuri sănătoase
Uleiul de măsline și alte uleiuri sănătoase au proprietăți antiinflamatorii ce ajută la reducerea durerilor articulare, iar componentele lor au efecte asemănătoare cu cele ale unei pastile de ibuprofen sau aspirină, dar în plus conțin și acizi grași omega-3.
10. Șofran
Studiile au demonstrat că unul dintre principalii compuși ai șofranului are calități antioxidante, aniinflamatorii și antiproliferice, ce ajută la efectuarea mișcărilor fără dureri.
Cele mai bune 10 grupe de alimente, pentru a îndepărta în mod natural durerile articulare
Durerile articulare reprezintă una dintre cele mai dese afecțiuni medicale din lume și cel mai adesea poartă denumirea de artrită. Ele provoacă dureri, umflături și înțelenirea articulațiilor la persoane de orice vârstă și sex.