Nu trebuie obligatoriu să mănânci carne pentru a-ți extrage cantitatea optimă de proteine, deoarece există foarte multe surse de proteine vegetale. Ideea principală este că organismul are nevoie de amino acizi, pe care în marea lor majoritate îi poate produce singur, cu excepția a 9 dintre ei. Aceștia sunt 9 amino acizi esențiali ce trebuie extrași din alimentație.
Proteine complete
Alimente care conțin toți cei 9 amino acizi esențiali ca proteine complete:
- Carne roșie;
- Carne de pasăre;
- Pește;
- Ouă;
- Lactate;
- Soia;
- Hrișcă;
- Semințe de cânepă;
- Semințe de chia;
- Spirulină;
- Quinoa.
Proteine incomplete
Surse de proteine care conțin doar anumiți amino acizi:
- Legume;
- Fructe;
- Grăunțe;
- Semințe;
- Nuci.
Combinația corectă
Proteinele incomplete sunt, totuși, o sursă excelentă de proteine și este recomandat să fie consumate în continuare ca parte integrantă a unui meniu variat. Pentru a obține cele mai bune rezultate, ar trebui să fie combinate cu alte alimente, împreună cu care să formeze surse complete de proteine. O regulă general valabilă este să se combine cereale, nuci și semințe cu fasole, mazăre, linte sau arahide.
Exemple de combinații alimentare proteice
- Salată de fasole neagră cu orez negru;
- Fasole pinto cu pită integrală;
- Budincă de ovăz cu budincă de migdale deasupra;
- Unt de arahide pe felii de toast integral;
- Sticksuri vegetale cu hummus;
- Supă de mazăre cu orz.