1. Îţi verşi nervii pe el cum intră pe uşă
Fie că lucraţi amândoi la birou, fie că tu stai acasă să ai grijă de copii şi el munceşte, cu siguranţă amândoi sunteţi frustraţi din cauza responsabilităţilor şi greutăţilor care vă apasă pe umeri. Cu toate acestea, tendinţa de a-i face capul calendar imediat ce a venit acasă nu este o modalitate eficientă de a-l determina să te asculte şi să te ajute.
În loc să începi să-i înşiri o listă de reproşuri, ai face bine să conştientizezi că are nevoie de câteva momente pentru a se relaxa. Amândoi veţi fi mult mai capabili să vă ascultaţi unul pe celălalt după ce vă calmaţi la finalul unei zile încărcate.
2. Nu vă mai distraţi ca la început
Încetează să mai ţii scorul şi să-i reproşezi că tot tu ai făcut planurile şi de această dată. Dacă simţi că e nevoie de câteva momente de relaxare în cuplu, preia iniţiativa şi pune planul în aplicare, fie că este vorba despre un concert, o cină romantică sau orice altă activitate care să vă facă plăcere. Până la urmă, contează mai puţin cine a venit cu ideea. Important este că aşa ajungeţi să vă amintiţi cât de frumos era la începutul relaţiei, când petreceaţi mult mai mult timp împreună.
3. Vorbiţi doar despre copii
Este important să discuţi cu partenerul despre problemele apărute în viaţa copiilor şi despre chestiuni casnice. Însă de îndată ce aveţi o fereastră în care cei mici merg la culcare sau sunt în vizită la bunici, încearcă să schimbi puţin subiectele de discuţie, fie cu unele menite să vă destindă, fie cu unele care să vă antreneze într-o discuţie menită să vă stimuleze şi să vă întărească legătura de cuplu.
4. Ucizi romantismul
Chiar dacă te-ai obişnuit cu gesturile frumoase pe care partenerul le face pentru a-şi arăta din când în când dragostea şi aprecierea, încearcă să nu le treci prea uşor cu vederea. Recunoaşte-i meritele şi apreciază efortul lui de a te face să te simţi specială. Dacă eşti pur şi simplu prea stresată sau simţi că gesturile lui nu te mai ating aşa cum o făceau cândva, fie îi propui să schimbaţi puţin peisajul, fie îi dai indicii subtile cu privire la ceea ce ţi-ai dori. Şi nu uita de recompensă! Răspunde-i cu aceeaşi monedă dacă vrei să fie perseverent.
5. Se simte păcălit
Dacă până să aveţi o relaţie serioasă erai într-un fel, iar de îndată ce v-aţi aşezat la casa voastră devii, brusc, altcineva, nu-i de mirare că partenerul îşi va pierde din entuziasm. Încearcă, pe cât posibil, să menţii o linie constantă în ceea ce priveşte comportamentul tău faţă de el şi nu-l face să regrete decizia de a fi alături de tine. Surprinde-l din când în când, revenind la scenariile pe care le trăiaţi la începutul relaţiei, pentru a-i aminti că eşti încă femeia de care s-a îndrăgostit.
6. Nu-i vorbeşti
Dacă nu eşti mulţumită de ajutorul primit de la partenerul de cuplu, încearcă să vezi şi punctul lui de vedere. Poate că lipsa lui de implicare se traduce, de fapt, printr-un semn de respect şi încredere. Arată-i că ajutorul lui ar fi apreciat şi nu începe discuţia cu reproşuri. De asemenea, dacă îi ceri ajutorul, lasă-l să facă lucrurile aşa cum ştie mai bine. Altfel, rişti să revină la vechile obiceiuri.
7. Sentimentele lui nu sunt luate în considerare
Uneori eşti mult prea preocupată de propriile probleme pentru a reuşi să vezi şi perspectiva lui. Din păcate, însă, nu numai tu te simţi nedreptăţită, neînţeleasă sau neglijată. Încearcă să afli cum se simte el şi s-ar putea să constaţi că este pe aceeaşi lungime de undă şi are aceleaşi sentimente. Dacă simţi că eşti copleşită, păstrează timp pentru tine, după care stabileşte o discuţie deschisă cu partenerul de cuplu, în care să îi permiţi să îşi exprime punctul de vedere.