Holloway.co.uk a publicat recent un studiu care a scos la iveală faptul că aproape jumătate dintre cei cu probleme își mint șeful când vine vorba despre motivul absenței de la locul de muncă. Unii au dat vina pe o răceală sau chiar au inventat urgențe în familie, pentru că puțini sunt cei care se simt destul de confortabil pentru a spune adevărul. 46% dintre cei chestionați au mărturisit că și-au ascuns afecțiunile mentale din cauza faptului că se simt rușinați și de frica de a nu părea slabi de înger și incapabili să-și realizeze sarcinile profesionale la cote înalte.
Cele mai des folosite scuze au fost următoarele:
1. răceala 29%
2. gripa 22%
3. urgențe în familie 16%
4. probleme cu stomacul 13%
5. dureri în gât 9%
Când au fost întrebați de ce au simțit nevoia să mintă, aproape o treime au spus că de jenă și mulți dintre ei simțeau că nu vor mai fi priviți cu aceeași seriozitate dacă spun adevărul. 89% dintre participanții la studiu au simțit că la locul lor de muncă se fac prea puține lucruri pentru a ajuta persoanele cu probleme și este clar că acesta e în continuare un subiect sensibil, ce necesită mai multă atenție.
Louise Baker, directoare de HR la publicația de specialitate menționată, a declarat următoarele: „Este absolut devastator să vezi că atât de mulți oameni se simt obligați să-și mintă angajatorul când vine vorba despre sănătatea mentală. Este un subiect atât de important încât cei care suferă ar trebui să se simtă confortabil să recunoască anumite lucruri, cum ar fi adevăratul motiv pentru care nu pot veni într-o zi la muncă. Trebuie luate măsuri astfel ca acești oameni să nu se mai simtă rușinați și ca oricine le observă lupta internă să-i abordeze, pentru a preveni un dezastru.”
De ce mint oamenii cu probleme psihice la locul de muncă
Deși se încearcă îmbunătățirea concepției despre afecțiunile psihice, există încă multe stereotipuri pe acest subiect.