Speranţa pentru un viitor mai bun te face să fii mai fericit cu ceea ce ai în prezent şi te protejează de comportamente riscante, precum consumul de alcool sau pariurile, potrivit unei cercetări recente de la University of East Anglia.
Cercetătorii au studiat deprivarea relativă - acea senzaţie că alţii au ceva mai bun sau mai mult decât tine - şi şi-au dorit să afle de ce numai unii oameni care manifestă această senzaţie apelează la escapism şi comportamente riscante, precum consumul de alcool, consumul de droguri, consumul excesiv de alimente sau abuzul de jocuri de noroc, în timp ce alţii nu aleg această direcţie.
Răspunsul descoperit de cercetători este unul cât se poate de simplu şi surprinzător. Cei care aleg să nu adopte comportamente riscante din cauza deprivării relative sunt cei care au speranţă.
Cercetătorul Shahriar Keshavarz, de la UEA School of Psychology, a explicat: "Cred că majoritatea oamenilor au experimentat deprivarea relativă într-un punct al vieţii. Este sentimentul acela că nu eşti mulţumit cu ceea ce ai, credinţa că situaţia ta este mai rea decât a altora, că alţi oameni o duc mai bine decât tine. Roosevelt spunea despre comparaţie că este hoţul bucuriei. Este senzaţia aceea pe care o ai când un prieten îşi cumpără o maşină nouă, când sora ta se mărită sau când un coleg găseşte un job mai bun sau are un venit mai mare. Deprivarea relativă poate declanşa emoţii negative, precum furia şi resentimentele, fiind asociată cu strategii greşite de coping (n.r. de a face faţă), precum asumarea de riscuri, abuzul de alcool, droguri sau jocuri de noroc. Nu toată lumea care are un nivel crescut de deprivare relativă face alegeri greşite. Am vrut să înţelegem de ce unii oameni tind să facă faţă mai bine sau chiar să folosească experienţa în avantajul lor, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia."
Există numeroase dovezi ştiinţifice care arată că a-ţi păstra speranţa în faţa unor greutăţi poate aduce avantaje, astfel că în cadrul cercetării s-a dorit explorarea ideii potrivit căreia speranţa îi poate ajuta pe oameni să fie mai fericiţi cu ceea ce au şi să reducă înclinaţia către comportamente riscante.
"Ne-am uitat la oamenii care au avut un nivel ridicat de deprivare relativă, cei care credeau că situaţia lor în viaţă este mai rea decât a celor din jur. Apoi ne-am uitat la cei care au avut şi un nivel ridicat de speranţă. Am descoperit că voluntarii care aveau un nivel ridicat de speranţă erau mai puţin dispuşi să îşi asume riscuri. Cei care nu aveau speranţă tindeau să rişte mai mult", a subliniat Dr. Piers Fleming, de la UEA School of Psychology.
Astfel, cercetătorii sunt de părere că încercarea de a alimenta speranţa celor care nu sunt fericiţi cu ceea ce au i-ar putea ajuta să evite comportamente dăunătoare, precum abuzul de alcool şi alte substanţe sau jocuri de noroc.
Foto Lidya Nada, Unsplash