O regiune în formă de migdală a creierului, numită amigdala cerebrală, este esenţială pentru felul în care individul îşi exprimă emoţiile, pentru reglarea comportamentului şi a motivaţiei. Prin asociere, aceasta este puternic implicată şi în procesele asociate cu abuzul de alcool.
Marisa Roberto, de la Scripp's Research Department of Molecularr Medicine, împreună cu o echipă de cercetători, a descoperit modificări importante ale mecanismelor antiinflamatorii şi a activităţii celulare din amigdala cerebrală ce stau la baza dependenţei de alcool. Împiedicând acest proces la şoareci în laborator, cercetătorii au reuşit să oprească consumul excesiv de alcool, dezvăluind un potenţial tratament pentru dependenţa de alcool. Studiul a fost publicat în Progress in Neurobiology.
"Am descoperit că expunerea cronică la alcool compromite celulele imunitare din creier, care sunt importante pentru menţinerea sănătăţii neuronilor. Deteriorarea rezultată alimentează anxietatea şi consumul de alcool care pot duce la dependenţa de alcool", explică Reesha Patel, colegă cu Marisa Roberto şi principalul autor al studiului.
Studiul a analizat în mod special o proteină numită Interleukina 10 sau IL-10, celulă imunitară ce predomină la nivelul creierului. Se ştie despre Interleukina 10 că are puternice proprietăţi antiinflamatorii şi că are grijă ca sistemul imunitar să nu răspundă prea puternic la prezenţa agenţilor patogenilor în organism. La nivelul creierului, IL-10 ajută la limitarea inflamaţiei apărute în urma bolilor sau rănilor. În plus, aceasta pare să influenţeze şi comportamente cheie asociate cu consumul cronic de alcool.
Te-ar putea interesa şi: 5 alimente care-ți întăresc sistemul imunitar
În cazul şoarecilor cu un nivel redus de IL-10 la nivelul amigdalei cerebrale, semnalele nu erau transmise corect neuronilor, ceea ce contribuie la un consum sporit de alcool. Prin ridicarea nivelului de IL-10, cercetătorii au putut să combată efectele negative. S-a observat o reducere semnificativă a comportamentului anxios şi a motivaţiei de a consuma alcool.
"Am arătat că răspunsurile inflamatorii din creier sunt esenţiale în dezvoltarea şi persistenţa dependenţei de alcool. Dar poate mai important decât atât, am oferit o nouă cale pentru intervenţie terapeutică, pe direcţia mecanismelor antiinflamatorii", a subliniat Roberto.
Foto: Pixabay.com