Astfel, noi cercetări arată că un consum de lapte degresat complet sau parţial este asociat cu un proces de îmbătrânire mai lent la adulţi.
Un studiu realizat cu ajutorul a 5.834 de subiecţi, de către profesorul Larry Tucker, de la Brigham Young University, a scos la iveală că oamenii care beau lapte degresat înregistrează o întârziere de câţiva ani a îmbătrânirii biologice, comparativ cu indivizii care consumă lapte integral.
Tucker a investigat relaţia dintre lungimea telomerilor şi frecvenţa consumului de lapte, dar şi legătura dintre dimensiunea acestora şi tipul de lapte consumat. Telomerii funcţionează precum un ceas biologic şi se află în strânsă legătură cu vârsta. De fiecare dată când o celulă se divide, telomerii devin mai scurţi, iar odată cu înaintarea în vârstă, aceştia se micşorează semnificativ.
Potrivit studiului publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, consumul de lapte cu un conţinut ridicat de grăsimi contribuie la scurtarea telomerilor. Rezultatele cercetării au scos la iveală că fiecare procent de grăsime adăugat la tipul de lapte consumat (dacă alegi să bei lapte cu 2% grăsime în loc de 1%) se traduce prin mai mult de 4 ani adăugaţi la îmbătrânirea biologică.
"Laptele este, probabil, cel mai controversat aliment", subliniază Tucker. "Dacă cineva m-ar ruga să fac o prezentare despre beneficiile laptelui, aş putea face o prezentare de o oră care te-ar da pe spate. Te-ai gândi, cu siguranţă, că ar trebui să bei mai mult lapte. Însă, dacă cineva mi-ar cere să fac opusul, aş putea ţine o prezentare despre numeroasele contraargumente. Rezultatele acestui studiu merită cu siguranţă cântărite bine. Poate e ceva acolo ce necesită ceva mai multă atenţie."
În mod surprinzător, conform cercetării, şi indivizii care nu consumă deloc lapte au telomeri mai scurţi decât adulţii care aleg să bea lapte degresat.