Experți din mai multe industrii, din toată lumea, au observat de atunci fenomenul și pe data de 18 februarie erau confirmate peste 70000 de cazuri, din cauza faptului că autoritățile și-au dat seama foarte târziu de gravitatea situației.
1. Care este situația actuală în Wuhan, Hubei și restul Chinei?
Conform autorităților chineze, pe data de 18 februarie 2020, numărul total de cazuri confirmate era de 74578, plus alte 4922 cazuri suspecte, după ce pe 12 februarie numărul deceselor din Hubei ajunsese la 242. Informațiile limitate despre acest virus înseamnă că personalul medical trebuie să ajusteze din mers testele și tratamentele, iar Organizația Mondială a sănătății susține că este mult prea devreme pentru a prezice sfârșitul epidemiei. Un alt factor care duce la răspândirea rapidă a virusului este lipsa instrumentarului și a testelor specializate, ceea ce înseamnă că de fapt doar 30-50% dintre cei testați și infectați ies cu rezultat pozitiv. Vestea bună este însă că în ultimele 14 zile, numărul cazurilor noi a început să scadă.
2. S-au raportat cazuri în care personbalul medical a refuzat să ofere asistență și au apărut suspiciuni cum că profesioniștii din Wuhan ar putea face facă situației
Numărul pacienților bolnavi care cer asistență a copleșit spitalele, drept pentru care în Wuhan au sosit peste 15000 de profesioniști medicali disponibili să ofere ajutor. Cu toate acestea, numărul resurselor medicale din zonă este pe terminate, lucru agravat și izolarea celor 13 milioane de rezidenți, fără permisiunea de a părăsi localitățile afectate. În această situație, pacienții care nu prezentau semne evidente de boală au fost refuzați de marile spitale, pentru că nu mai există paturi disponibile sau medicamente suplimentare.
Înainte de 16 ianuarie, toate mostrele prelevate trebuiau transmise la Centrul de Boli Infecțioase din Beijing și rezultatele veneau după 3-5 zile, dar pe 26 ianuarie, guvernul a împuternicit alte 13 instituții să efectueze testele necesare, ceea ce a dus la realizarea de peste 200 de teste pe zi și prin urmare creșterea numărului de cazuri confirmate. Acum, mai bine de 30 de laboratoare din China produc și efectuează teste, dar pe data de 3 februarie guvernul a recunoscut că unele persoane din Wuhan nu au acces la acestea.
3. Cum se face că timp de o lună, această boală nu a fost observată?
Medicii locali sunt primii care au identificat problema și 8 doctori au sesizat autoritățile, însă la momentul respectiv poliția nu i-a luat în considerare și pe data de 7 februarie, unul dintre ei, Li Wenliang, a decedat. Autoritățile locale dau vina una pe celalată și primarul din Wuhan susține că el nu avea autoritatea să declare stare de urgență medicală. Din cauza lipsei de transparență, pe data de 13 februarie au fost demiși din funcție Secretarul Partidului Comunist din Wuhan și cel al Provinciei Hubei, dar și reprezentanți ai oficiilor medicale din provincie.
4. Ce impact economic va avea această epidemie?
Depinde de rata transmiterii, de cum se vor recupera pacienții și de măsurile de prevenție luate de guvernul chinez. Presupunând că în martie se stabilizează situația, declinul economic al regiunilor afectate va fi unul destul de mare, dar recuperarea va fi rapidă. Dacă apidemia se dovedește a fi mai rezistentă și va fi nevoie de măsuri mai agresive, inclusiv interzicerea exporturilor, a importurilor și a tranzitului între mai multe localități sau chiar țări, impactul economic va fi mult mai mare. În ciuda impactului negativ iminent și inevitabil, dar de scurtă durată, pe termen lung, criza economică va afecta doar China.
5. Pentru ce schimbări majore trebuie să se pregătească liderii mondiali din afaceri?
În perioada următoare, cererile de produse din China și zonele afectate va fi mai mică, din cauza carantinei care-i afectează pe muncitori, influențând astfel activitatea fabricilor, a restaurantelor și a altor servicii și ducând la costuri mai mari de producție și distribuție a bunurilor. De asemenea, afectată va fi și industria transportului, atât de persoane cât și de bunuri.
Coronavirus - istorie și actualizarea datelor
La începutul anului 2020, agresivitatea Coronavirusului a forțat autoritățile din China să impună cea mai mare carantină din istorie, care a afectat 45 milioane de oameni.