Un specialist în analiză comportamentală, Nicholas Epley, şi un psiholog de la o universitate din Israel, Tal Eyal, dezvăluie o tehnică fascinată pentru a intra în mintea celorlalţi.
Esenţa acestei tehnici constă în faptul că oamenii se percep pe sine total diferit de cum îi percep pe alţii. Tind să se examineze cu atenţie, privind lucrurile mult mai în detaliu decât cerceatează acţiunile şi înfăţişarea celorlalţi. Asta pentru că deţinem un volum vast de informaţie despre noi şi aproape inexistent despre ceilalţi.
"Suntem experţi în noi înşine, iar ceilalţi nu sunt. Asta ne face să înţelegem cu greu cum arătăm în ochii altora", a declarat Epley pentru The Independent.
Cei doi oameni de ştiinţă explică că multe dintre greşelile pe care le facem atunci când judecăm cum alţii ne percep reies din acest dezechilibru, din discrepanţa dintre felul în oamenii se percep pe sine în cel mai mic detaliu şi modul mult mai abstract în care îi percep pe ceilalţi.
Aşadar, cheia pentru a afla ce cred oamenii despre tine este să te distanţezi de toate aceste informaţii vaste pe care le ai despre tine, adică, să te vezi pe tine prin ochii unui străin. Cei doi specialişti au reuşit să realizeze acest lucru printr-o tehnică mentală care are legătură cu timpul.
Studii de cercetare mai vechi au descoperit că trecerea timpului ajută oamenii să se vadă pe sine într-un fel mult mai abstract. Dacă vezi un clip sau o fotografie cu tine de ieri, s-ar putea să te critici aspru. Dar atunci când imaginea cu tine e mai veche de câteva luni sau de un an, te evaluezi dintr-o perspectivă proaspătă, precum ar face un străin.
Experţii Epley şi Eyal au derulat o serie de experimente pentru a testa dacă trecerea timpului ajută oamenii să aibă o idee mai precisă despre ce cred ceilalţi despre ei.
Într-unul din experimente, cercetătorii au cerut studenţilor de la Universitatea din Chicago să pozeze pentru o fotografie şi după să încerce să prezică cum un alt coleg le va evalua "farmecul" pe baza acelei fotografii, pe o scară de la 1 la 10. Unora li s-a spus că poza lor va fi apreciată mai târziu în acea zi, altora li s-a spus că se va întâmpla peste mai multe luni.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că studenţilor cărora li s-a spus că fotografia lor va fi evaluată câteva luni mai târziu, au fost mult mai precişi în a prezice cum alţi oameni vor socoti caracterul lor atrăgător. Mai mult, au aflat că oamenii folosesc detalii mult mai specifice când prezic cum va fi evaluată înfăţişarea lor în viitorul apropiat ("arată obosită" sau "părul strâns în coadă"), şi detalii mult mai generale când prezic cum va fi evaluată înfăţişarea lor într-un viitor îndepărtat ("asiatică" sau "poartă ochelari").
Principala lecţie, spune Epley, este că nu trebuie să fim aşa de îngrijoraţi de circumstanţele sociale. Oamenii nu ne judecă nici pe departe la fel de sever precum noi ne judecăm pe noi înşine.
"Când te gândeşti ce cred ceilalţi despre tine, nu mai pune la suflet orice mărunţiş, pentru că alţii nu fac asta", spune Epley.