În primul rând trebuie să ştii că un atac de panică vine la pachet cu simptome precum frica intensă, transpiraţii reci sau frisoane, tremurat, dificultăţi de respiraţie, potenţiale dureri de cap şi durere în piept, dar şi senzatia generală că te paşte un pericol.
Practic, corpul celui care are un atac de panică reacţionează ca şi când ar fi în pericol, chiar dacă nu există, de fapt, niciun factor care să îi pericliteze viaţa.
Cum ajuţi când cineva are un atac de panică?
1. Primul şi cel mai important lucru în astfel de situaţii este să îti păstrezi calmul.
Persoana care are un atac de panică îsi pierde calmul şi are nevoie de cineva care sa pară cel putin că are totul sub control. Daca poţi, vorbeşte persoanei în cauză pe un ton calm şi liniştitor. Dacă nu ştii ce să spui, concentrează-te pe faptul că eşti acolo şi că nu pleci nicăieri, că îi eşti alaturi, că atacul nu va dura prea mult şi că este în siguranţă.
Opreşte-te dacă ţi se cere să taci.
2. Întreabă ce ai putea face pentru a ajuta, dacă nimic nu pare să amelioreze situaţia. Majoritatea persoanelor care suferă de atacuri de panică au tot soiul de tehnici la care apelează pentru a se linişti. S-ar putea să îi fie greu să vorbească atunci când are un atac de panică, aşa că aşteaptă-te la reacţii bruşte şi poate chiar dure.
S-ar putea să ţi se spună să pleci, însă în acest caz trebuie să verifici dacă nu se află într-un real pericol şi să nu părăseşti de tot locul. Rămâi prin preajmă şi spune-i că te poţi întoarce dacă se răzgândeşte şi are nevoie de sprijin.
3. Încearcă să eviţi încurajările de tipul "linişteşte-te", "nu-ţi face griji" sau "eşti mai bine?",care pun accentul pe încercarea de a-l scoate din starea respectivă. Acest tip de expresii nu fac decât să streseze omul şi mai rău în cazul unui atac de panică. În schimb, poţi să pui accent pe respiraţie profundă, poţi încerca să deschizi o discuţie lejeră, în cazul în care nu ţi s-a cerut să taci, sau chiar să vezi dacă nu cumva vrea să părăsiţi încăperea, pentru a merge într-un loc mai retras şi mai liniştit.
4. Ajută persoana să rămână ancorată în realitate. Cum poţi face asta? Atingerile, precum ţinutul de mână, sunt ideale, pentru că readuce persoana în momentul prezent. Desigur, fii atentă la limbajul corpului şi la cerinţele celui care are un atac de panică. S-ar putea ca atingerile să agite mai mult decât să liniştească. Oferă persoanei un obiect cu care să se joace sau propune-i să vă mişcaţi puţin.
5. Uneori ajută dacă îi sugerezi o mantră care să-i canalizeze atenţia spre altceva. De exemplu, poate repeta: "Mă simt ciudat, dar nu voi păţi nimic." sau "E o stare trecătoare. Sunt în siguranţă."
Sursa foto Lothar Dieterich, Pixabay