Ingrediente:
- 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
- 1 pahar untdelemn
- 1 ceapă roşie
- 1 lingură oţet mere
- 2 roşii coapte
- sare, piper, după voie
Mod de preparare:
Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un tocător înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet. Se ornează cu felii de roşii.
Extra tips: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi, potrivit Adevărul.ro.