„Salata de boeuf e mai degrabă un fel consistent, complet de mâncare. Și dacă cantitatea nu e simbolică (2 linguri), silueta va avea de câștigat/suferit. Ingredientele sunt simple, hrănitoare: cartofi fierți, morcov, păstârnac, țelină (vă recomand), mazăre, murături și carne. Chiar dacă are "boeuf-ul" în titlu, poate fi făcută și cu carne de pui/curcan, dar și cu pulpă de porc (foarte gustos). De preferat castraveții murați în saramură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și beneficii pentru digestie. Cartofii fierți și reci au amidon cu absorție lentă și rol prebiotic, iar mazărea e plină de fibre și minerale. De carne nu mai vorbim - sățioasă, cu proteine complete, antianemică și cu calorii negative”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.
„Până aici totul perfect”, a continuat nutriționistul, „acoperim toate nevoile nutritive ale sezonului rece. De unde pot apărea problemele pentru siluetă? Din maioneză! Pentru fiecare lingură socotiți 150cal. Este decizia fiecărei gospodine cât de "legată" va fi salata, însă sfatul meu este să nu înnecați ingredientele, să nu o transformați într-un sos de maioneză”.
Cum prepari salata de boeuf
Ingrediente:
- 2-3 cartofi;
- un păstârnac și 2 morcovi care au fiert în supa de pui;
- 100 g carne de pui fiartă în supă;
- 3 castraveți acri;
- 50 g mazăre;
- un gălbenuș;
- 50-60 ml ulei;
- două lingurițe de muștar;
- zeama de la 1/2 lămâie;
- câteva măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor,
- sare și piper.
Mod de prepare
Legumele și carnea se fierb în supa de pui, apoi se scot și se lasă să se răcorească, după care sunt tocate mărunt. După ce se storc de zeamă, castraveții acri se toacă mărunt și se adaugă în vas. Mazărea se dă de două ori în clocot și se pune peste salată. După toți acești pași, se prepară maioneza din gălbenuș, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și ulei și se pune peste salată. Salata de boef poate fi ornată cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.