Ai nevoie de:
- 300 de grame de făină
- 600 ml de apă minerală
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr (dacă doriți - umpluturi sărate, nu folosiți zahăr în aluat)
- esență de vanilie
- 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Pentru a face clătite de post, punem toată făina într-un castron. Adăugăm apă minerală treptat. Amestecăm continuu cu un tel tip pară, pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Cantitatea de apă poate varia ținând cont de textura și densitatea aluatului, care trebuie să fie fluid, dar destul de consistent ca să nu se rupă clătitele.
Se adaugă uleiul în fir subțire, amestecând continuu.
Se potrivește aluatul cu sare și zahăr, se amestecă bine. Se pot adăuga și aromele: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocale.
Consistența aluatului de clătite de post trebuie sa fie grosuță, asemănătoare celei de înghețată topită. Evident, aluatul trebuie să fie fluid.
Se amestecă bine pentru un aluat omogen, mătăsos, fără cocoloașe, potrivit viva.ro.
Se încinge foarte bine o tigaie antiaderentă.
Se toarnă un strop de ulei și se întinde pe toată suprafața tigăii. Pentru asta, eu folosesc un servețel de hârtie.
Se toarnă aluatul în fir subțire cu un polonic în timp ce învârtim tigaia de coadă, circular, pentru a distribui aluatul într-un strat uniform, potrivit viva.ro.
Aceste clătite se coc la foc mediu spre iute, nu le întoarceți până nu se coc bine pe o parte, altfel se rup la întoarcere.