Mai jos aveţi recomandări în cazul unor probleme dentare obişnuite:
Dureri de dinţi - În primă fază, clătiţi bine gura cu apă caldă. Folosiţi aţa dentară pentru a înlătura orice aliment rămas printre dinţi. În cazul în care gură este umflată, aplicaţi o compresă rece la exterior, în zona umflăturii. Niciodată să nu puneţi aspirină sau orice alt analgezic lângă dintele dureros, e posibil să ardeţi ţesutul gingival. Consultaţi un medic stomatolog cât mai curând posibil.
Dinţi ciobiţi sau fracturaţi - Păstraţi bucăţile rămase din dinte, clătiţi gura cu apă caldă, iar dacă sângeraţi puneţi o bucată de tifon pe zona afectată timp de aproximativ 10 minute sau până când sângerarea se opreşte. Aplicaţi o compresă rece la exterior pentru a preveni umflatura zonei şi consultaţi-vă medicul stomatolog cât mai repede posibil.
Dinţi scoşi - Scoateţi-l din gură şi clătiţi-l cu apă curată dacă este murdar. Păstraţi-l într-un recipient în care adăugaţi lapte sau consultaţi-vă medicul stomatolog cât mai repede cu putinţă. Este posibil să poată fi repoziţionat în os, însă acest lucru se poate întâmpla în prima oră de la scoaterea acestuia din os.
Dinte parţial dislocat - Consultaţi-vă medicul stomatolog cât mai repede cu putinţă şi între timp pentru a evita apariţia dureri luaţi un antiinflamator şi aplicaţi o compresă rece pe obraz în dreptul zonei afectate.
Obiecte prinse între dinţi - În primul rând încercaţi să folosiţi aţa dentară pentru a îndepărta obiectul dintre dinţi, dacă nu reuşiţi consultaţi-vă medicul stomatolog. Nu folosiţi obiecte ascuţite care vă pot leza gingiile sau suprafaţa dinţilor
Pierderea unei plombe - Ca o măsură temporară, până ajungeţi la cabinetul medicului stomatolog, încercaţi să introduceţi o gumă fără zahăr în cavitate.
Decimentarea unei coroane dentare - În această situaţie este indicat să ajungeţi la cabinetul medicului stomatolog cât mai repede posibil. Dacă acest lucru nu este posibil imediat încercaţi să poziţionaţi coroana pe dinte folosind pastă de dinţi sau un adeziv dentar pe care îl puteţi achiziţiona din farmacii. Nu folosiţi lipici.
Aparate dentare dezlipite - În cazul în care se întâmplă să se rupă o sârmă şi să vă rănească obrazul, limba sau gingia încercaţi să utilizaţi radiera unui creion pentru a împinge sârmă într-o poziţie confortabilă până ajungeţi la medicul stomatolog. Dacă nu o puteţi repoziţionă acoperiţi capătul sârmei cu ceară ortodontica sau cu o buleta de bumbac. Niciodată să nu tăiaţi sârmă pentru că riscaţi să o înghiţiţi.
Desprinderea brackeţilor - În acest caz încercaţi să relipi?i bracketul cu ceară ortodontică până când ajungeţi la medicul stomatolog.
Abcese dentare - Acestea sunt infecţii care se localizează la rădăcina dintelui sau între dinte şi gingie. Abcesele sunt o afecţiune gravă, care poate dăuna ţesutului din jurul dinţilor şi poate duce la răspândirea infecţiei şi în alte părţi din corp dacă este lăsată netratată. Consultaţi-vă cât mai urgent doctorul stomatolog şi între timp clătiţi gura cu apă cu sare.
Leziuni ale ţesuturilor moi - Acestea includ leziuni la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor, buzelor şi pot cauza sângerări. Pentru a control sângerările urmaţi următoarele instrucţiuni:
- Clătiţi-vă gura cu o soluţie cu apă sărată.
- Folosiţi o bucată umezită de tifon sau un sac de ceai pentru a aplica o presiune la locul de sângerare. Ţineţi-o fixată timp de 15 până la 20 de minute.
- Atât pentru a ţine sub control sângerarea cât şi pentru a opri durerea aplicaţi o compresă rece în exterior, în zona afectată şi ţineţi-o timp de 5 până la 10 minute.
- Dacă sângerarea nu se opreşte consultaţi de urgenţă un medic stomatolog şi continuaţi să aplicaţi presiune pe zona afectată până când primiţi îngrijiri medicale.
Material realizat cu sprijinul Andrei Custură, medic stomatolog al clinicii Andra Smile.