Când vine vorba despre prioritizare, întreabă-te: "Dacă acesta ar fi singurul lucru pe care l-aş putea face pe ziua respectivă, aş fi mulţumită de ziua mea?", aşa cum face şi prezentatorul american Tim Ferriss. Dacă răspunsul este "Da", atunci aceea este o prioritate.
Trebuie să ai totuşi un plan, să ştii în principiu cam ce anume ai de făcut într-o perioadă şi să poţi bifa lucruri de pe lista respectivă pe măsură ce le faci, pentru a vedea cum stai cu timpul şi să te poţi hrăni cu sentimentul că ai realizat ceva. O metodă eficientă de a nu încurca lucrurile este să ai o listă cu cel mult 5 activităţi de făcut într-o zi, dintre care numai una să fie Cea Mai Importantă. În acest fel, dacă vei apuca să faci doar acel lucru, atunci vei fi satisfăcută că ai făcut ceva care contează.
S-a descoperit că cele mai importante lucruri sunt fix acelea care sunt cel mai greu de făcut sau care nu ne fac plăcere să le efectuăm şi ne fac să ne simţim nelalocul nostru.
O altă întrebare ajutătoare şi lămuritoare în procesul de etichetare a celor mai importante sarcini este: "Dacă fac această sarcină acum, îmi va fi apoi mai uşor cu celelalte?"
În timp ce vei aborda în acest fel ceea ce ai de făcut, te vei simţi din ce în ce mai bine, mai puţin anxioasă, cu viaţa în ordine şi pe drumul cel bun.
Cum îţi dai seama ce este cu adevărat important
Cu atâtea programe, agende şi aplicaţii de planificare a timpului, de fapt este greu să mai ştii ce este cu adevărat important pentru tine. Ar trebui să fie uşor să-ţi dai seama care sunt priorităţile, dar mai greu este atunci când totul pare important: să termini un articol, să faci o prezentare online, să mergi la sală şi alte asemenea.