Orice dietă ai alege, cercetătorii arată că majoritatea planurilor de slăbit încetează să mai dea rezultatele scontate după un an.
Publicat în jurnalul The BMJ, un nou studiu internaţional a scos la iveală o serie de informaţii bazate pe rezultatele a 121 de experimente efectuate cu ajutorul a 22.000 de pacienţi. Vârsta medie a subiecţilor era de 49 de ani şi cu toţii urmau fie una dintre dietele populare, Keto sau Mediteraneană, fie o dietă alternativă de control.
Studiul a scos la iveală că majoritatea dietelor bazate pe macronutrienţi, ţinute timp de mai bine de şase luni, duc la o scădere în greutate moderată (de până la 5 kilograme) şi la îmbunătăţirea sistemului circulator şi scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Dieta mediteraneană a avut un impact pozitiv maxim asupra nivelului de colesterol, în timp ce pacienţii care au urmat dieta Atkins, săracă în carbohidraţi, au raportat cea mai mare scădere în greutate la pragul de şase luni. După 12 luni, însă, efectele au dispărut în mare parte, în ambele cazuri.