Chiar dacă toată lumea înţelege nevoia vitaminelor din fructe şi legume nu trebuie sa dramatizăm situaţia şi să blamăm produsele dulci. Atâta timp cât este consumat cu moderaţie, zahărul este benfic organismului.
Dacă timpul ne-a învăţat ceva este că mărimea universală nu se potriveşte oricui, din cauză că fiecare corp este unic, iar nivelul hormonal diferit face ca organismul să nu reacţioneze la fel la acelaşi tip de antrenament. Cele care vor să trăiască sănatos şi şi-au promis că niciodată nu mai mănâncă nimic dulce, acelea ar trebui să revină cu picioarele pe pământ. Probabil că planul ar funcţiona câteva săptămâni, însă la un moment dat ar ceda şi kilogramele ar reveni chiar cu mai mult spor decât înainte.
În primul rând, ceea ce trebuie să faci pentru a slăbi este să scapi de stres. Uşor de zis greu de făcut, dar acesta este factorul care dereglează metabolismul, sistemul hormonal şi programul de somn. Astfel că dieta poate să fie perfectă, dar dacă te chinui prea mult să te abţii de la anumite alimente regimul îţi va fi automat sabotat. Totul se reduce la funcţionarea sistemului nervos. Există diverse exerciţii pentru relaxare, dar dacă, să zicem că o amandină o dată pe lună te ajută să te simţi bine, nu-ţi face mustrări de conştiinţă, permite-ţi uneori să mănânci ceea ce vrei, ceea ce pofteşti, pentru că altfel stresul chiar va deveni inamicul tău numărul unu.
Pentru a fi împăcată cu alegerile alimentare pe care le faci urmează paşii descrişi în continuare:
1. Dacă nu stai prea bine cu somnul, acum ar fi cazul să îţi organizezi timpul în aşa fel încât să dormi suficient pentru ca organismul tău să aibă timp să se refacă. Studii recente au arătat că un somn bun, urmat imediat de gimnastică de înviorare, pune muşchii în mişcare mai bine decât un antrenament extenuant.
2. Deleagă sarcini şi nu încerca să faci tu totul singură, pentru că dacă te suprasoliciţi dai peste cap toate rezultatele obţinute cu greu şi psihicul tău va avea de suferit. Ai grijă atât de corp cât şi de minte, dacă vrei să fii cu adevărat sănătoasă. Uită-te în jurul tău şi identifică ce îţi creşte starea de anxietate, pentru că au existat studii conform cărora doar blocarea priveliştii către biroul şefului poate îmbunătăţii starea de spirit a unui angajat, respectiv nivelul de cortizol secretat de organism.
3. Concentrează-te mai mult pe ceea ce ai de făcut şi pe ceea ce îţi place de fapt să faci. Poţi practica un sport sau te poţi înscrie la un curs, ideea principală este să redescoperi şi să dezvolţi cel puţin un hobby, asta deoarece te va ajuta să laşi grijile deoparte şi să înţelegi că mâncarea este, de fapt, aliatul tău.
Cum păstrezi dulciurile în dietă fără să te îngraşi
Deşi nu este recomandat să dai buzna în punga de zahăr, o gură de energie este benefică înainte de o oră de sport sau când eşti surescitată.