Este important ca măcar în cele 9 luni de sarcină să nu te neglijezi nici fizic nici psihic și iată 6 moduri în care poți reduce stresul în această perioadă:
1. Verifică ce opțiuni de medicamente ai
Doar pentru că încerci să rămâi însărcinată sau ești însărcinată nu înseamnă neapărat că nu poți lua anti-depresive și dacă deja ești pe pastile cel mai bine e să vorbești cu medicii tăi din timp despre intențiile tale și care ar fi efectele adverse, dar să nu le oprești din proprie inițiativă. Există unele medicamente mai slabe, care te vor ajuta pe tine fără să-ți afecteze copilul. Însă dacă hotărâți împreună că riscurile pentru tine ar fi mai mari decât cele pentru copil, atunci să nu te simți prost, deoarece copilul are oricum mai multe șanse dacă tu nu ești stresată.
2. Acceptă ajutorul specializat
Dacă ai ocazia de apelezi la un psiholog, atunci fă-o fără nici o problemă, deoarece nu este nici o rușine să ceri ajutorul când ai nevoie de el. Iar dacă tu ești sănătoasă din toate punctele de vedere și cel mic are mai multe șanse la o viață mai bună.
3. Acceptă ajutorul celor dragi
Poate că nu vrei să fii tratată ca un invalid, dar nu este o idee bună să ridici singură lucruri grele sau să faci anumite mișcări când ești însărcinată. Dacă ești suficient de norocoasă încât ai pe lângă tine oameni care se oferă să te ducă dintr-un loc în altul și să-ți facă treabă prin casă, ar trebui să accepți. În mod similar, cere oricând ajutorul dacă ai nevoie, nu aștepta să se ofere cineva.
4. Ia-o ușor
Este foarte important să ai așteptări realiste de la tine și de la cei din jur. De exemplu, dacă ești o fire sportivă, discută-ți planul de antrenament cu un antrenor personal și cu medicul tău sau la polul opus, dacă în general faci mai puțină mișcare, nu te chinui tocmai acum ci rămâi în zona ta de confort. Dacă simți nevoia, ia-ți liber de la muncă și nu-ți umple calendarul cu evenimente sociale, ca să-ți păstrezi tensiunea în limite normale și să permiți astfel fătului să se dezvolte corespunzător.
5. Fii activă
Deși trebuie să rămâi în zona ta de confort, nu înseamnă să stai toată ziua în pat. Încearcă să o iei ușor și să faci câteva plimbări, de preferat însoțită, pentru ca cineva să te poată ajuta imediat dacă te simți rău. Ține cont de faptul că activitatea fizică este bună pentru sănătatea ta și fericirea ta contribuie la fericirea viitorului tău copil.
6. Pune-te pe primul loc
Tratează-te la fel de bine precum ți-ai trata cea mai bună prietenă și asigură-te că toate nevoile tale sunt îndeplinite. Nu renunța la prea mult din timpul tău liber pentru a-ți oferi energia altor persoane, chiar dacă ești o persoană pe care se bazează tot timpul cei din jur. Învață să delegi sarcinile și nu lăsa problemele celorlalți să devină ale tale.
Cum să ai grijă de tine în timpul sarcinii
Sarcina este o perioadă dificilă pentru oricine, deoarece corpul este inundat de hormoni și emoțiile o iau razna. În plus, mai apar și probleme financiare, probleme de sănătate și eventuale complicații cu fătul.